Tiltott pártfinanszírozás: a közmédia közpénzből hirdeti Orbán Viktor beszédét?

Tiltott pártfinanszírozás: a közmédia közpénzből hirdeti Orbán Viktor beszédét?
Eddig is tudható és látható volt, hogy a közpénzből finanszírozott közmédia miként segíti a Fidesz választási kampányát, ezzel megsértve a közszolgálati médiaszolgáltatásról szóló törvényt. Most azonban a lehető legpofátlanabb eszközzel avatkozik be a választási kampányba, ráadásul vélhetően az adófizetők pénzéből finanszírozott módon.
A köztelevízió ugyanis a legnagyobb közösségi felületen fizetett hirdetésben terjeszti Orbán Viktor március 15-i beszédének azt a részletét, amely a Fidesz választási kampányának fő témájáról, a bevándorlásról szól. A propagandisztikus vágóképekkel kiegészített videót jelentős összegből hirdetik a közösségi oldalon, az elérést mutató nyilvános adatok ezt világosan alá is támasztják. Az MTVA ezek szerint nem elég, hogy megszegi a közszolgálatiság törvényi előírásait, de közpénzből finanszírozott módon vélhetően burkolt pártfinanszírozásban is részt vesz.
 
Ezúton szólítom fel az MTVA vezetőit: azonnal adjanak részletes tájékoztatást arról, hogy milyen forrásból és mekkora összegben hirdetik a közösségi oldalon az Orbán Viktorról készült videófelvételt, illetve mely más hasonló videóanyagok reklámozását finanszírozzák közpénzből? Ugyancsak felszólítom a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot az ügyben való állásfoglalásra, illetve az Állami Számvevőszéket a tiltott pártfinanszírozás gyanújának kivizsgálására és szükség esetén szankciók kiszabására.
 
Ujhelyi István,
EP-képviselő