MTI/mszp.hu | Belföld | Matolcsy parlament | Matolcsy-akták
2016. május 17. 18:23

Tiltott pártfinanszírozás a Magyar Nemzeti Bankban? - Országgyűlés

Matolcsy-alapítványok, Quaestor-ügy, a nyugdíjasok munkavégzése, kórházi ellátás, OEP, vidéki állatkertek, Országos Roma Önkormányzat. Matolcsy és Polt újra válaszoltak! Ülésezett a parlament!

Tiltott pártfinanszírozás a Magyar Nemzeti Bankban?

Minden idők legnagyobb nemzeti banki botrányának nevezte Tóth Bertalan a Matolcsy-alapítványok ügyét, amelyben többféleképpen is felvetődik a törvénysértés lehetősége.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese parlamenti napirend előtti felszólalásában felháborodását fejezte ki amiatt, amiről Lentner Csaba, az egyik „Matolcsy-alapítvány” kuratóriumi tagja az egyik kereskedelmi televízióban beszélt: az MNB-alapítványainak célját összekötötte a Fidesz 2018-as választási szereplésével. Ennek zálogát Lentner abban látja, hogy az alapítványok meg tudják-e változtatni megfelelően a közgondolkodást – ismertette a kialakult helyzetet.

Mi közük van ezeknek az alapítványoknak a Fideszhez, és a Fidesz 2018-as választási szerepléséhez? A devizahitelesek elrabolt pénzéből fizetik a Fidesz választási kampányát? – vetette fel a kérdéseket, és rámutatott, hogy erre utaló célkitűzés sem az alapítványok alapító okiratában, sem a jegybankról szóló törvényben nincs. Ha Lentner Csaba igazat mondott, akkor az alapítványok csak színlelik leírt céljaikat és közvetlen politikai tevékenységet folytatnak, így valójában a Matolcsy-alapítványok a Fidesz pártalapítványai – jelentette ki a politikus, aki jelezte, hogy ez törvénytelen, és felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is, ami az alapítványok megszüntetését vonja maga után.

Kitért arra is, hogy amennyiben Lentner a valós helyzetről beszélt az interjúban, akkor félreértelmezi a kuratóriumi tagságból származó feladatait, ezért alkalmatlan tisztsége betöltésére, ami annál inkább fájdalmas, mert Lentner Csaba Matolcsy György PhD-témavezetője.

Tóth Bertalan nehezményezte, hogy az interjú óta eltelt három napban sem az MNB, sem a Fidesz részéről nem cáfolta senki az elhangzottakat, pedig Matolcsy Györgynek és a Fidesznek meg kell szólalnia. Választ várunk arra kérdésre, hogy mi a Matolcsy-alapítványok valós funkciója: az unokatestvérek, barátok meggazdagítása vagy a költségvetés törvénytelen finanszírozása és párhuzamosan a Fidesz támogatása – figyelmeztetett.

Milyen kórházi ellátást kapnak az idősek a jövőben?

Tukacs István azokra a tervekre kérdezett rá, amelyek szerint az idősek kórházi ellátása a szociális ellátórendszer részévé válna.

Mikor korrigálja a kormány a nyugdíjasok munkavégzésének tilalmára vonatkozó szabályt?

Korózs Lajos a korhatárt betöltött nyugdíjasok keresőtevékenységének tilalmával kapcsolatban emlékeztetett: egy közelmúltban lezajlott strasbourgi perben a bíróság - szerzett jog megsértése miatt - elmarasztalta a magyar kormányt. Mit tesz a kabinet a szabályozás korrigálása érdekében? - érdeklődött.

Miért kell megszüntetni az OEP-et?

Bangóné Borbély Ildikó azt firtatta, hogy mi szükség van az OEP megszüntetésére. Szerinte ezzel veszélybe sodorják a táppénz, a gyermeknevelési támogatások és a rokkantellátások rendszerét.

A diákhitel lehetőség vagy csapda?

Szabó Sándor arra volt kíváncsi, hogy a Diákhitel Központ működése óta hány szerződést kötöttek, mi a tapasztalatuk a visszafizetésekről. A diákhitel lehetőség vagy csapda? - fogalmazta meg kérdését.

Támogatják-e a vidéki állatkerteket?

Tukacs István a vidéki állatkertek támogatását hiányolta, és azt kérdezte, jövőre mi várható.

Hová tűnt a napelemgyárnak nyújtott támogatás?

Bangóné Borbély Ildikó egy szolnoki napelemgyár bezárásával kapcsolatban tette fel a kérdést: a társaság korábban mintegy másfél milliárd forintot kapott támogatásként, illetve a Eximbanktól. Hogyan tüntethette el azt a társaság? - kérdezte.

A Rokonokat az MNB tevékenységéről is írhatták volna

Bárándy Gergely utalva Móricz Zsigmond Rokonok című regényére, azt mondta, ezt a művet az Magyar Nemzeti Bank (MNB) tevékenységéről is írhatták volna. Elmondta, a Szemerey Tamásnak, Matolcsy György unokatestvérének az érdekeltségébe tartozó cég, a New Wave - amely a vs.hu tulajdonosa - több mint félmilliárd forint támogatást kapott jegybanki alapítványoktól.

Hozzátette: a New Wave-hez kötődő üzleti kör mintegy 630 millió forint közpénzt kapott az alapítványoktól. Közölte, Szemerey Szabolcs, a jegybankelnök másik unokatestvére, 400 millió forintos MNB-hitelhez jutott. Szemerey Szabolcs felesége, aki kecskeméti polgármester, nem személyesen kapott 12 milliárd forintot, hanem a város javára, egy duális oktatási központ kialakítására - mondta.

Bárándy Gergely azt mondta, a Matolcsy Györgyről szóló, Sakk és póker című könyv kiadására 20 millió forintot adtak a kiadónak. Közölte, nem az MNB-t támadják, hanem annak vezetőjét, mert az elnök és a környezete "lopta el a közpénzt". Nem kellene lemondania? - kérdezte a jegybankelnöktől.

Mikor lesz az első tárgyalás a Quaestor-ügyben?

Szakács László a Quaestor-ügyben kérdezte a legfőbb ügyészt arról, hogy sikerül-e végre az ügyészségnek olyan vádiratot összeállítania, amely alapján megkezdheti a bíróság az ügy tárgyalását. Mikor lesz az első tárgyalás? - tudakolta, azt is firtatva, hogy kik voltak a "VIP-ügyfelek", és kik vehették ki az utolsó percben a pénzüket.

Mi történt 1,6 milliárd forinttal az Országos Roma Önkormányzatnál?

Teleki László arra mutatott rá: nap mint nap botrányokat hallani Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) korábbi elnöke, valamint az ORÖ körül. Egy ember fontos a kormánynak, vagy 800 ezer ember közbizalmát akarja visszaépíteni? - kérdezte. Választ várt arra is, hogyan hasznosulhat az a felzárkóztatásra szánt 1,6 milliárd forint, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) követel vissza a roma önkormányzattól.

Kapcsolódó párttagok