mszp.hu | Belföld | Európai Unió
2019. május 18. 19:50

Timmermans: Európa Magyarországra figyel

Timmermans: Európa Magyarországra figyel
Az európai szocialisták csúcsjelöltje ígéretet tett, nem fogják hagyni ,hogy Orbán elvegye a magyarok szabadságát, tovább rombolja a jogállamot, kiemelje Magyarországot Európa szívéből, ahova tartozik. A magyaroknak sok-sok millió támogatójuk van Európában, akik azt szeretnék, ha Magyarország ismét erős és szabad ország lenne - jelentette ki Frans Timmermans az MSZP budapesti kongresszusán.
Azért jöttem ma ide, hogy a szabadságról beszéljek - fordult az MSZP "Szövetségben Európával" kongresszusa résztvevői felé Frans Timmermans. A magyaroknak van okuk büszkék lenni, hiszen amikor még a berlini fal állt, elsőként vették ki részüket a vasfüggöny lebontásában, hogy Európa újra egy és szabad kontinens legyen. "Ha valaki azt mondja nekem 1989-ben, hogy Magyarország az Európai Unió tagja lesz 2004-ben, az mondom neki, ez lehetetlen, pedig az én álmaimban is ez szerepelt. A magyar embereknek mégis sikerült elérni, 15 éve az Európai Unió büszke tagjai már - gratulálok ehhez!"
 
 
Ugyanakkor, állapította meg az Európai Szocialisták Pártja elnöke, szomorú látni, hogy a Freedome House nemzetközi jogvédő szervezet jelentésében Magyarország az Európai Unió egyetlen tagállama, amely már nem szabad, hanem csak részben szabad minősítést kapott. Az okot két szóban foglalta össze: Orbán Viktor. Ha szabad országban akarunk élni, ahhoz szabad sajtóra és újságírókra van szükség, akik leírják, valójában mi történik az országban, az állampolgárok pedig átláthatnak a manipuláción, hazugságokon és megváltoztathatják véleményüket. Ahol egy párt uralja a médiát, az nem lehet szabad ország - állapította meg.
 
 
Timmermans arra figyelmeztetett, Orbán Viktor és a Fidesz mentálisan és politikailag is kiemeli Magyarországot Európa szívéből, aminek társadalmi, gazdasági következményei is lesznek. “Barátaim, ezt mi nem engedhetjük meg! Magyarország és a magyarok Európa szívéhez tartoznak!” - jelentette ki. A szocialisták csúcsjelöltje azonban mégis őrzi optimizmusát, mert az Orbán-kormány 9 évnyi hazudozásai és támadásai ellenére is a magyarok kinyilvánították, az Európai Unió tagjai akarnak maradni.
 
 
Timmermnas ezt köbvetően Orbán Vlagyimir Putyint imádó szövetségeseit sorolta, a Putyin-pólót viselő Salvinit, Strachét, Farage-t. Aláhúzta, ez nem jó hír se Európának se a magyaroknak, mivel Putyinnak egyetlen célja van: lépésről lépésre meggyengíteni, lerombolni az Európai Uniót. Milyen érdekes, hogy az európai nacionalisták és szövetségeseik ugyanezt művelik, bomlasztják az Európai Uniót. Az európai embereket félelmeikbe láncolják, ahelyett hogy segítenének, a reményt táplálnák, és a közös jövőnkről beszélnének. Hogy idáig jutottak, abban a baloldali erőknek is van része, mert nem voltak válaszaik, de most már rendelkezésre állnak - hangsúlyozta.
 
 
 
Javaslataik között elsőként említette a milliós európrofitot termelő vállalatok megadóztatását, minimális 18 százalékos társasági adó alkalmazását, valamint az adott ország átlagfizetésének 60 százalékát elérő minimálbér bevezetését. Azt is el akarják érni, hogy ugyanazon munkáért a nők ugyanannyi fizetést kapjanak, mint a férfiak. A szakszervezetek jogait megerősítenék, mert Magyarországon annyira alacsonyak a fizetések, hogy a munkavállalók nem tudnak méltó életet élni. Hozzátette, ezeket a célkitűzéseket fenntartható módon kell elérni, cselekedni kell a klímaválság ellen is, mert ha nem teszik, annál rosszabb lesz, gyermekeink életét és egészségét fogják tönkretenni. Ennek részeként javasolja megadóztatni a környezetszennyezést okozókat, a szén-dioxid-kibocsátásáért felelős gyárakat, a beszedett adókat az emberek javára fordítva. Példaként említette, igazságtalannak tartja, hogy a gépjárművek üzemanyagára adót vetnek ki, a repülőgépekre viszont ez nem vonatkozik.
 
Timmermans azt is kezdeményezte, hogy az új házak legalább 30 százaléka energiatakarékos legyen, terveket dolgoznak ki, hogy a környezetbarát lakásépítésekhez a strukturális alapokból közvetlen támogatást lehessen kapni. A lakhatási válság megoldását a szociáldemokrata és zöld erők küzdelminek középpontjába akarja tenni, az elkövetkezendő 5-10 tíz évben bebizonyítva azt, hogy tudnak az emberekért tenni. Ha sikerül, Budapestről sem kell majd más országokba költöznie a fiataloknak, mert itthon is lesz hol lakniuk - közölte. Azt is megemlítette, ha megválasztják, közvetlen kapcsolatot szeretne létrehozni a polgármesterekkel pártállástól függetlenül.
 
 
Timmermans zárásáképpen arról beszélt, csodálja a jelen lévők bátroságát és kitartását, ami inspirálja további harcaihoz. Abban bízik, ezt viszonozni tudja, ha elmondja, egész Európában mindenhol vannak barátaik, Európa Magyarországra figyel nagy aggodalommal. Hogy miért? - tette fel a kérdést. Azért, mert 500 millió ember él a kontinensen, akiknek közös hite a szabadság, és ők nem akarják, hogy ebben az országban a szabadság kihunyjon. Nem fogják hagyni, hogy Orbán tovább folytassa a jogállam lebontását, a szabad média megszüntetését, saját maga ás haverjai gazdagodását mások rovására. Ígérte, vált a válnak vetve fognak fellépni ez ellen, mert morális kötelességük is. Francois Mitterand-t idézte, aki patriótának azt nevezte, aki saját országát szereti, nacionalistának azt, aki más országot gyűlöl. Ezt azért hozta szóba, mert a nacionalista vezetők, mint Salvini, Strache, Farage mindig gyűlöletet szítanak más országokkal, kisebbségekkel, köztük a zsidósággal szemben. Timmermans személyes kötelességének tartja a kis létszámú zsidó közösségre figyelni, mert ők jelentik Európa túlélésnek alapját: ha az európai zsidó közösségek nem érzik magukat biztonságban, Európa halott lesz - közölte.
 
 
Azt is hozzátette, számára keresztény emberként a keresztény értékek azt jelentik, hogy tiszteletben tartja más vallását, kultúráját, etnikai hovatartozását, a hit alapja ugyanis nem a kirekesztés, hanem a befogadás. A szocialista csúcsjelölt azzal bátorított, sok-sok millió európai érez együtt a magyarokkal, támogatva őket, és reménykedve abban, hogy Magyarország ismét szabad és erős ország lesz, nem szigetelődik el magányosan Európában. Azért, hogy ez így legyen az európai parlamenti választáson erős eredményt kell elérni - fogalmazott.