mszp.hu | Belföld | tisza istván szobor
2014. június 08. 15:10

Tisza István szobrának újraállításáról

Nem egy műalkotásról, nem egy szoborról van szó. Vitáról, valós politikai vitáról, érdemi nézetkülönbségről van szó, amelyet elfedni, elhallgatni káros és felesleges lenne. Tisza István gróf szobrának újraállításával nem értünk egyet, azt ellenezzük.

Tisza nem fejezte ki soha, sem saját korában, sem később a nemzet egységét, s ezen életének tragikus vége sem változtat. Ellentétben Kossuth Lajossal, Rákóczi Ferenccel, vagy éppen Andrássy Gyulával, akikre, s akiknek szobrára tisztelettel tekintünk.

Tisza István nem szerette a magyar progressziót, s a magyar progresszió sem szerette Tiszát. Ez egy évszázad múltán sem változott. Mi Ady oldalán állunk.

Egy ugyanazon nemzet részeiként – kormánypárt  és ellenzék – közös a történelmi múltunk, s a jövőnk is. Ezt vallani és vállalni minden magyar felelőssége és kötelessége. Ugyanakkor sokkal jobban kívántuk volna – s egyben szándékunkat és javaslatunkat ezúton ki is fejezzük - , hogy Tisza szobra helyett Deák Ferenc új emlékműve álljon a Nemzet Főterén, akinek szeméye és tevékenysége megkérdőjelezhetetlenül jobban fejezi ki az összetartozásunkat.

Mindezek alapján az MSZP frakciója nem vesz részt Tisza István szobrának újraállítási ceremóniáján.

Botka László
MSZP OVB elnöke

Tóbiás József
MSZP frakció megbízott vezetője

Hiller István
az Országgyűlés alelnöke