Belföld | családtámogatás adókedvezmény
2012. október 17. 16:07

Tiszavasváriban járt ma Gúr Nándor

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke és Timári Istvánné, az MSZP tiszavasvári polgármester-jelöltje a mai Tiszavasvári Munkaügyi Központ látogatása után megyei sajtótájékoztatót tartott. A nyilvánosság előtt értékelték a Fidesz kormány két és fél éves ámokfutását, és Tiszavasvári munkaerő-piaci és foglalkoztatási helyzetét.

Az MSZP alelnöke az elmúlt két és féléves ámokfutás folyamatát, ami az országban zajlik, az alábbi jellemzőkkel illette: volt „fülkeforradalom”, majd „szabadságharc”. Zajlott „elkobzás”, gondoljunk csak a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokra, amikor szinte fegyvert tartottak a fejekhez, „Adod, vagy visszük!” címszóval. Jelenleg a „megszorítások” időszakát éljük, - amit a hazugságok tömkelege kísér, a kormányzati politikusok az IMF – re fogják, miközben az eddig tervezett megszorítás mértéke 397milliárd forintról mára már 464 milliárdra rúg.

Értünk el mára Európa csúcsot is, de sajnos nem a futballban, hanem a 27 % - os ÁFA- val, és megteremtődtek mára a kutyaadó bevezetésének a feltételei is.

Közben a kormány a gazdagoknak ad, a szegényektől elvesz, mind az adójóváírások kivezetésével, mind a családtámogatási rendszerrel, amivel a tehetősek járnak jól. Amíg Orbán Viktor a négy gyermeke után 132 ezer forint adókedvezményt kap, addig egy minimálbér közeli jövedelemmel rendelkező család semmit.
A Fidesz kormányra kerülése előtt a tandíj ellen harcolt, és megteremtette a többszörösét annak, költségtérítés formájában. Emellett a felsőoktatás területén megszüntetik a vidéki tudásközpontokat is. „Sajnos a sornak, nincs vége, - mondta az MSZP alelnöke - csak abbahagyom a felsorolást.”

A jelenlegi kormány intézkedései a magyar lakosság döntő többségének kárára, és egy kisebbség javára történik. A Kelet – Magyarország Programmal az MSZP hiteles gazdaságpolitikán keresztül kívánja megteremteni a pénzügyi hátteret, és olyan kedvezményrendszert működtetni, ami nemcsak az ország szívébe viszi az embereket, hanem Borsod, Szabolcs megyébe, és Tiszavasváriba is. Mindezt a hiteles politika képes megteremteni. – hangsúlyozta ma, Gúr Nándor Nyíregyházán.

Miközben mai Tiszavasvári Munkaügyi Központ látogatásának eredményeit így összegezte: Tiszavasváriban még a jelenleg adott lehetőségeket sem használták ki.
A regisztrált munkanélküliek 54 % - a 8 általános iskolai végzettséggel bír. A közfoglalkoztatásba való bevonás nem bír azzal a szándékkal sem, mint a környező településeken történő bevonás. A szükség nagy, a lehetőség részben adott, mégsem használják ki Tiszavasváriban. Érthetetlen!

A 15 -24 éves korosztály foglalkoztatási rátáját ismertetve elmondta: 18 – 19 %, míg a munkanélküliségi ráta ebben a korosztályban, 29.1 %-os. Miért nincsenek olyan intenzív támogatási lehetőségek az elmúlt két és fél évben, amik esélyt adnak ezeknek a fiataloknak? Miközben a kormány propaganda arról szól jobb a helyzet, bármilyen szegmenst érintünk, csak a problémák sokaságát látjuk.

Az MSZP Tiszavasvári polgármester jelöltje, Timári Istvánné az MSZP alelnökével közös Munkaügyi Központ látogatás eredményeképpen elmondta, hogy tájékozódtak a térség foglalkoztatási helyzetéről, a képzésekről, és a közfoglalkoztatási lehetőségekről. Személyesen kérelemmel fordult az intézmény vezetőjéhez, amiben kezdeményezte, ha módja van rá, a képzési rendszerbe kerüljön felvételre a rendezvényszervezői tanfolyam. Kérését azzal támasztotta alá a polgármester jelölt, hogy az elmúlt napokban a Polgárőrség helyi szervezeténél tett látogatást, akik a rendezvények biztosítását társadalmi munkában végzik a teleülésen, és köztük is van munkanélküli.

 

A képzés beindításával mindenki nyerhetne, - mondta - nyerhet az önkormányzat, a rendezvény megvalósítója, akinek törvényi kötelezettsége bizonyos létszám fölött rendezvényszervezőt foglalkoztatni, és nyerhet a polgárőr személyesen is, hiszen polgári foglalkoztatása egyúttal a hobbija is lehet.