Népszava
2012. október 02. 09:24

Tiszavasvárin ismételhet az MSZP

Ma kezdődik a szocialisták kampánya a korábban jobbikos fellegvárként számon tartott Tiszavasváriban. A városban ugyanis a helyi hatalmi harcok miatt augusztus 1-én feloszlatta magát a képviselőtestület.

Az MSZP Timári Istvánnét, egy helyi magáncég gazdasági vezetőjét, főkönyvelőjét indítja polgármester-jelöltként, de a "Város a polgárokért!" szlogen jegyében mind a nyolc egyéni körzetben lesz szocialista induló. MSZP-s színekben indul: Oláh Mihály, Tündik András, Szabóné Váradi Marianna, Veress Lászlóné, Porkoláb Márta, Markóczi Mária, Sajtos Józsefné és Susánszki László.

A helyi szocialista politikusok először a városi rendezvényházban mutatkoznak be, ott tartják ma az idősek napját. Timárné lapunknak elmondta, nem volt egyszerű a termet megkapniuk, de végül az ügyvezetőként még regnáló jobbikos polgármester, Fülöp Erik beleegyezett abba, hogy a város intézményeiben a szocialisták is elmondhassák, mit szeretnének tenni a településért, ahol minden negyedik ember mélyszegénységben él.

"Nem akarom, hogy egy párt fővárosa legyen a város, Tiszavasvári legyen a tiszavasváriaké" - hangsúlyozta az MSZP polgármester-jelöltje, aki már összegyűjtötte az induláshoz szükséges ajánlószelvényeket. Saját bevallása szerint "büszke lokálpatrióta és elkötelezett baloldali", akár a többi szocialista jelölt.

Tiszavasvári eladósodott, az MSZP-s jelölt szerint a feloszlatás előtt alig működött az önkormányzat. Az elnyert pályázatokat visszaadták, pedig jutott volna az iskola felújítására éppen úgy, mint a sportcsarnok céljaira. Kevés a munka, a városiak részben a szegénységtől, illetve a bűnözőktől félnek és nem szeretik a veszekedő, ám velük nem törődő vezetést. Timár Istvánné ennek ellenére hisz abban, hogy meg lehet változtatni a hangulatot, az MSZP-nek pedig szerinte a győzelemre is van esélye.

A szocialista jelölt 2002-06 között a helyi képviselő-testületben a pénzügyi-ügyrendi bizottságot vezette: a város abban az időben élte fejlődésének legjelentősebb korszakát. Megkezdődött a szennyvízberuházás, téglagyár épült, baromfi-feldolgozó üzem létesült, korszerűsítették a városközpontot, illetve több utat. Most nagyon rossz a közbiztonság, inkább csak közmunka akad, de az sem nyújt értelmes elfoglaltságot, a 47 ezer forintból pedig nem lehet megélni. Ha megválasztanák, Timárné igyekezne a közmunkásoknak jobban fizető állást szerezni a környéken, az elveszített pályázatokat pedig visszaszerezné, és vállalkozókat csábítana a településre. Emellett megpróbálná a lehető legjobban levezényelni a járások kialakításakor az önkormányzatra váró feladatokat, később pedig visszaszerezni az iskolákat.

A szocialista jelöltek október 28-ig sorra látogatják a civil szervezeteket, intézményeket, hogy pontosan megtudják, kinek mi a baja, a kívánsága, hol kell majd "tüzet oltani". A városi képviselő-testületnek jelenleg nincs szocialista tagja, ennek ellenére igyekeznek az önkormányzat munkáját követni. Timárné szerint a helyiek nyugalomra vágynak, elegük van az acsarkodásból, ezért úgy érzi, aki hihetően biztonságot, felemelkedést ígér és természetesen megfelelő programot hirdet, az sok voksot gyűjthet az időközi választáson.

Október 28-án újabb voksolás

Önálló polgármester-jelöltet indít az MSZP, Timári Istvánné személyében a Szabolcs megyei Tiszavasváriban, ahol október 28-án tartanak időközi polgármesteri és képviselő-testületi választást. Dunaföldvárral szemben - ahol csak egy kormánypárti és egy ellenzéki jelölt volt - Tiszavasváriban négyen indulnak a városvezetői posztért. A választáson a jelenlegi jobbikos polgármester mellett két független jelölt is megméretteti magát, köztük a Fidesz által támogatott Ráduly Zsolt, a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület jelöltje.

F.Á. /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=589061