Stop
2012. május 17. 17:09

Tiszta a kép: a hatalom a Klubrádió kiirtására törekszik

Viszonylag gyér érdeklődés mellett tartott sajtótájékoztatót a hányatott sorsú Klubrádió vezetése csütörtökön, hogy pontos tájékoztatást adjanak a kollégáknak a rádió sorsát percenként befolyásoló kormánypárti manőverekről. A kép immár viszonylag tiszta: a hatalom a médium kiirtására törekszik.

- Pillanatokon belül létre kellene hozni a szerződést a Klubrádió és a Médiatanács között, hogy a 92,9 MHz-es frekvencián közösségi adóként működhessen tovább a rádiónk - fogalmazta meg a lényeget Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója. Tette ezt azt követően, hogy kronológiai sorrendbe szedte a médiumot érintő jogi történéseket.

E felsorolásban szó esett a rádió használta 95,3 MHz-es, illetve az ORTT mulasztása miatt megpályázott és a Klubrádió által elnyert 92,9 MHz-es frekvenciákat érintő médiatanácsi machinációkról, bírósági perekről, mondvacsinált okokból benyújtott fellebbezésekről, fantom rivális cég győztesnek hirdetéséről, ennek visszavonását kimondó jogerős bírósági döntésről, azt semmibe vevő kormánypárti jogi csűrés-csavarásokról.

Mint ismert, jelenleg a médiatörvény módosításának házszabályellenes módosításai, az eredeti módosítás visszavonása zajlik a parlamentben, ahogy a rádió főszerkesztője mondta: viharos tempóban követik egymást az események. Mindezek külön-külön és együttesen is azt a célt szolgálják a rádió vezetése, a médiajogászok és a demokratikus ellenzéki pártok szerint, hogy vagy gazdaságilag, vagy jogi eszközökkel elhallgattassák a kormánnyal szemben kritikus médiumot.

Arató arra is rámutatott, hogy bár Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes ígéretének megfelelően a kormány eljuttatta Brüsszelbe az Európai Bizottság által is kifogásolt magyar médiatörvény kiigazításának menetrendjét, a kizárólag Klubrádiót érintő fideszes módosító indítványokat már a levél postázását követően, éjszaka nyújtották be az országgyűlésnek a kormánypárti honatyák és honanyák.

- A kormány most benyújtott módosító javaslatainak az a ki nem mondott célja, hogy azokkal megpróbálják megelőzni, hogy egy jogerőssé váló ítélet alapján megszülethessen a szerződés a Klubrádió és a Médiatanács között - vélelmezte a 92,9 MHz-es frekvenciával kapcsolatban Stock Richárd jogász, a Klubrádió vezérigazgató-helyettese. Komoly demokráciadeficitet jelentene az is, ha a mostani fideszes előterjesztéseknek megfelelően a műsorszolgáltatók és a Médiatanács közötti hatósági szerződések megkötését kizárólag a médiahatóság kezébe adná a törvény - a bíróságok kihagyásával.

Kérdésre válaszolva Bolgár György, a rádió népszerű műsorvezetője arra figyelmeztette az újságírókat: nem a Klubrádióról van szó ebben az ügyben, hanem arról, hogy a sajtó szabad maradhat-e Magyarországon, vagy sem. - Aki ezt nem érti meg, az saját maga ellen dolgozik. Ha a mostani irányba mennek tovább a dolgok, előbb-utóbb mindenki a hatalomtól fog függeni - jelentette ki Bolgár.

Arató András zárásul megjegyezte: igaz ugyan, hogy az Orbán-kormány Klubrádió elleni manipulációi jelentős ingyen reklámot szereztek a rádiónak itthon és külföldön is, de több százmilliós károkat is okoztak a médiumnak, amitől szívesen eltekintettek volna. Ugyanakkor a rádió működése iránti egyre növekvő hallgatói igénytől nem tudnak eltekinteni, ezért továbbra is az éterben kívánnak maradni.

A bíróság július 5-ét jelölte ki a 92,9 MHz-es frekvenciáról szóló tárgyalás következő dátumául.

A médiatörvényhez módosításokat készítő fideszes képviselő, Menczer Erzsébet szerint a Klubrádió félreérti a javaslatát, vagy "üldözési mániában szenved", arról ugyanis szó sincs, hogy bárki is a csatorna ellehetetlenítésére törekedett volna - számolt be az MTI.

Szerző: Bencsik Gyula

http://www.stop.hu/belfold/tiszta-a-kep-a-hatalom-a-klubradio-kiirtasara-torekszik/1040229/