Gazdaság, Külföld | adóparadicsom
2013. május 21. 15:58

Tiszta gazdaságot, tiszta közéletet, adóparadicsomok nélkül!

"Dicséretes, hogy végre az Európai Tanácsban a legmagasabb szinten is napirendre került az adóparadicsomok és az adóelkerülés elleni közösségi fellépés." - vélekedett Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője az Európai Parlament plenáris ülésén az Európai Tanács ülését előkészítő, az adóelkerülésről és az energiapolitika kérdéseiről szóló vitában. A szocialista képviselő szerint azonban az EU sokáig várt azzal, hogy az adózás tisztaságának kérdéseivel foglalkozzon, ezért a jövőben meg kell kettőzni az erőfeszítéseket.

Sajnálatos, hogy az adóelkerülés elleni közösségi fellépést megelőzte néhány botrány: Ciprus fizetésképtelensége, Jerome Cahuzac volt francia pénzügyminiszter, illetve a bajorországi adócsalási korrupciós ügyek napirendre kerülése. "Nyilvánvalóan azért kellett ezzel ennyit várni, mert a politikai elitek szorosan összefonódtak az offshore-ozó cégekkel, illetve maguk is részesei voltak az adóelkerülésnek." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba. A korrupcióellenes elkötelezettség fontos, mert csakis ezen az úton haladva fehéredik ki a gazdaság, a politika és a közélet is.

Tabajdi hozzátette: az energiapolitika kérdéseiben is nagyobb átláthatóságra lenne szükség. "Magyarországon ennek sajnos teljes hiánya figyelhető meg a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán. Jó lenne elkerülni, hogy a beruházás átláthatatlan mivolta veszélyeztesse a Magyarország számára stratégiai fontosságú erőmű jövőjét." - zárta felszólalását a szocialista delegációvezető.