Tiszta viszonyokat a határon túli voksolásban!

Szinte még el sem kezdődött a határon túli szavazók regisztrációja a 2014-es országgyűlési választásra, máris rengeteg a kérdés a választás tisztasága és a levélben szavazás körül. Tovább mélyítette az aggályokat a Nemzeti Választási Iroda új vezetőjének erősen félreérthető nyilatkozata. Pálffy Ilona maga világította meg az egyik legnagyobb problémát: a hatályos törvény lehetővé teszi, hogy egy ember összegyűjtse több szavazó voksát és azt egyben leadja, vagy akár másként bánjon a voksokkal.  

A Fidesz választási rendszere hibás, egyes elemei pedig komoly kockázatokat hordoznak. A választási törvények megalkotásának módja, a szakértők, civilek és az ellenzék teljes kizárása a választási rendszer átformálásából kikezdte a lebonyolítás hitelességét, és erősen rombolja a demokratikus választásba
vetett hitet.

Elvárjuk a Nemzeti Választási Irodától és a majdani Választási Bizottságtól, hogy tegyen meg mindent a rossz törvények lehető legátláthatóbb alkalmazásáért! Hozzanak nyilvánosságra minden kapcsolódó információt,
tegyék megismerhetővé a lebonyolításban közreműködőket és folyamatosan hozzák nyilvánosságra a regisztráció és a szavazás statisztikáit, valamint személyes adatoktól tisztított formában tegyék átláthatóvá a szavazatok útját!

Minden magyar választó közös érdeke, hogy ez az alapvetően elhibázott választójogi rendszer a lehető legátláthatóbb módon működjön!

Molnár Zsolt,
a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke