mszp.hu | Belföld | gyász
2015. augusztus 10. 19:19

Tisztelettel és fájdalommal búcsúzunk dr. Czeizel Endrétől

Czeizel Endre nők ezreinek tette lehetővé, hogy a legszebb emberi érzést megélve édesanyává váljanak. A várva várt szülői boldogság sok magyar család és párkapcsolat számára vált elérhetővé.

Búcsúzunk

Dr. Czeizel Endre kutatásai kiemelkedő témája az öröklődés, a genetikai ártalmak, a veleszületett adottságok vizsgálata. Kiemelkedő szerepet vállalt a genetikai ismeretterjesztésben. Számos tudományos társaságnak volt tagja. 1996-98-ig a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója volt. Létrehozta a veleszületett rendellenességek országos nyilvántartását, bevezette a genetikai tanácsadás szervezett módszerét, kidolgozta az optimális családtervezési modellt. Az egészségmegőrző és genetikai tanácsadás népszerűsítője volt.

Mi, baloldali nők, köszönettel tartozunk Czeizel Endrének azért az igazi nemzeti és tudományos örökségért, amit a hazájára hagyott. A nemzetközi hírű szakmai tevékenységéért és azért, amit a nőkért, a családokért tett, 2015-ben a Magyar Szocialista Párt Nőtagozata Közéleti Díjban részesítette a híres orvos-genetikust.

Az idei márciusi díjátadó ünnepségünkön több százan őszinte meghatottsággal tisztelegtünk a neves orvos-genetikus előtt, amikor átvette értékteremtő munkásságáért legmagasabb elismerésünket, a Közéleti díjat.

Magyar Szocialista Párt Nőtagozata