mszp.hu | Belföld
2021. május 20. 14:03

Megalakult az Országos Előválasztási Bizottság - bevonjuk a civileket is!

Miután a szövetséget kötött hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) elnökei azt a döntést hozták, hogy 2021-ben országos előválasztást szerveznek, a pártok delegáltjaiból megalakult az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB).

Az előválasztás lebonyolításának legfőbb kérdéseiben az ellenzéki pártok múlt héten megállapodtak. Az előválasztáson a lehető legnagyobb részvételre és a lehető legalaposabb lebonyolításra törekszünk, ezért nyitottak vagyunk megbízható és elfogadott civil partnerszervezetek bevonására a lebonyolításba.

A 2019. évi önkormányzati választások során a fővárosi és a ferencvárosi előválasztások megszervezésében és lebonyolításában jelentős szerepet vállalt a Civil Választási Bizottság (CVB). Az Országos Előválasztási Bizottság célja, hogy építsen a CVB korábbi tapasztalataira, valamint a CVB tagszervezeteinek a speciális tudására is.

A CVB tagszervezetei többek között:

• a társadalmi mozgósító kampányokkal százezreket elérő aHang,

• a kormánypárti médiafölény ellensúlyozására létrejött Nyomtassteis,

• a választások tisztaságát és átláthatóságát őrző Számoljuk Együtt Mozgalom,

• a civilek, szakszervezetek, és ellenzéki pártok együttműködését segítő Civilek a Demokráciáért Egyesület,

• a megalapozott politikai és szakpolitikai megoldásokat kidolgozó ELEGY,

• a nyilvános viták szervezésében tapasztalt Tabumentes Országmentés Egyesület,

• valamint a kulturális szférát mozgósító FŐNIX Mozgalom.

A hat együttműködő ellenzéki párt törekszik az előválasztás széleskörű és sokszínűvé tételére, ezért úgy döntött, hogy bevonja a Civil Választási Bizottságot az előválasztás lebonyolításába. Az ellenzéki pártok felkérik a CVB tagszervezeteit, hogy tudásukkal, aktivistáikkal és technikai hátterükkel vegyenek részt az előválasztás lebonyolításában. Az együttműködés pontos részleteiről a következő hetekben a CVB-vel és az egyes tagszervezetekkel folyamatos egyeztetéseket folytatnak az ellenzéki pártok.

Az Országos Előválasztási Bizottság nevében:

DK
Jobbik
LMP
Momentum
MSZP
Párbeszéd

Budapest, 2021. május 20.