mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2022. január 10. 14:29

Tisztességes béreket, munkaügyi és munkajogi védelmet ígér az ellenzék

Tisztességes béreket, munkaügyi és munkajogi védelmet ígér az ellenzék
Az, hogy jobb munkakörülményeket, munkaügyi biztonságot és munkajogi védelmet szeretnének a dolgozók, teljesen természetes és egy nagyon is aktuális kérdés is egyben, amely az utcán hever a mindennapokban – erről beszélt hétfő reggel a Spritit FM Aktuál című műsorában Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, aki egyben az új, Márki-Zay vezette árnyékkormány szakszervezeti kapcsolattartója is.

A pedagógusok bérrendezéséről kérdezve Komjáthi Imre elmondta, „Volt egy nagy szakszervezeti konferencia – Márki-Zay Péterrel közösen szerveztük –, ahol többször is meghatározta azt a három legfontosabb területet, ahol azonnal intézkedésre van szükség, nemcsak a bérek, hanem a munkakörülmények tekintetében is (…) Az egyik ilyen kiemelt terület az oktatás, a másik az egészségügy, és a harmadik a rendvédelem” – emlékeztetett.

A szocialista politikus megerősítette, Márki-Zay Péter valóban ígéretet tett a pedagógusoknak egy nagyléptékű béremelésre, illetve arra, hogy már a kormányváltást követő napon érezni fogják a szabadságot a szabad tankönyvválasztás és az oktatási módszerek szabad megválasztásának visszaadásával.

Kifejtette, jobb lenne, ha a közéletben, a médiában nemcsak a Fidesz által diktált kamu-sikerekről vagy éppen a művileg generált, troll színvonalú kötekedésekről lenne szó, hanem a valóban lényeges dolgokról. „Az emberek mindennapjairól beszéljünk! Arról beszéljünk, hogy kétmillió ember minimálbéren dolgozik és ezt tudta a Fidesz, de rendszeresen eltagadta. Arról beszéljünk, hogy mi a helyzet Gödön, mi a helyzet a Samsungnál, a Suzukinál, és még hosszan sorolhatnám a munka világában a problémákat. (…) Azon leszek, hogy túlkiabáljam, ha kell, azt a kommunikációs zajt, ami ezt megpróbálja elnyomni, én a dolgozó emberekért kívánok továbbra is dolgozni” – jelentette be.

Novák Katalin államfői jelölésére reagálva az MSZP elnökhelyettese kiemelte, szerinte Novák egy alkalmatlan pártkatona, az MSZP pedig egyébként is a közvetlen elnökválasztás híve, ahol az emberek döntenek az államfő személyéről, és ezért nem is állítottak saját jelöltet eddig a posztra. „Sokfajta terv van, de az első számú terv most az, hogy a népszavazási kezdeményezés sikerére összpontosítunk – ennek nagyon nagy jelentősége van – illetve arra, hogy a 106 körzetben nyerjenek a jelöltjeink”.

Végezetül Komjáthi Imre megköszönte a szociális jogállami kérdésekben történő népszavazási kezdeményezésen dolgozó, aláírás-gyűjtő aktivisták emberfeletti munkáját és bejelentette, a héten szakszervezetek is csatlakoznak majd a demokratikus ellenzék kampányához.

Kapcsolódó párttagok