mszp.hu | Belföld
2020. június 19. 14:05

Tisztességes fizetéseken alapuló életpályamodellt az orvosoknak!

Tisztességes fizetéseken alapuló életpályamodellt az orvosoknak!
A magyar orvosok már a koronavírus megjelenése előtt követelték a kormánytól egy tisztességes fizetéseken alapuló, a betegbiztonságot garantáló egészségügyi rendszer kialakítását.

Mindezek tudatában azonban a Fidesz egy olyan költségvetést terjesztett elő, amely – a Magyar Orvosi Kamara elnökének megfogalmazása szerint – nem fedezi az egészségügy betegbiztonságot garantáló és a járványveszély miatt megnövekedett költségű működését, és nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók pályán- és itthon tartásához szükséges bérek fedezetét. Ezzel a lépéssel a Fidesz-kormány cserben hagyja a betegeket és az egészségügyi dolgozókat.
 
Mindezeknek pedig az a következménye, hogy az orvosok fel akarják mondani a létszámhiány miatt kényszerűségből vállalt többletmunkát és a külső ügyeleteket.
 
Az MSZP álláspontja szerint újjáépítésre van szükség az egészségügyi ellátórendszerben is. Az egészségügynek kiemelt prioritássá kell válnia, az ott dolgozók bérének markáns emelésével együtt, hiszen csak akkor biztosítható a gyógyulás esélye mindenki számára, ha van elegendő orvos, ápoló és eszköz, ha rendelkezésre áll a tisztességes fizetésre, a szükséges eszközök beszerzésére való pénz, és akkor, ha az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló és kompetens kormánytag felel. Ellenkező esetben elkerülhető halálesetek, maradandó egészségkárosodások következhetnek be, ahogyan arra az elmúlt hetekben számos sajnálatos példa is volt.
 
Az MSZP szerint nem lehet továbbra is kizsigerelni az orvosokat, nem várhat tovább az egészségügyi rendszer átalakítása! Az MSZP ezért követeli a kiszámíthatóságon és a tisztességes fizetéseken alapuló életpályamodell bevezetését az egészségügyi ágazatban, hogy az egészségügy dolgozói egy munkahelyen, egy jogviszonyban tudják megkeresni a tisztességes megélhetéshez szükséges jövedelmüket.
 
Az MSZP álláspontja szerint ehhez éves szinten 700 milliárd forinttal növelni kell a gyógyításra szánt költségvetési kiadásokat. Így a háziorvosi rendszer megerősíthető, a csoportpraxisok ösztönzése, valamint a kórházak dologi kiadásának emelése biztosítható. A megnövelt költségvetési támogatás biztosítaná az orvosok, ápolók bérének 70-80%-os emelését, a Magyar Orvosi Kamara javaslatai alapján. Annak érdekében pedig, hogy mindenki hozzájuthasson a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, a hiányterületeken és hiányszakmákban az orvosok és ápolók számára ösztönző pótlékokat, szakképzési kedvezményeket és letelepedési támogatást (pl. lakás- és/vagy gépjárművásárláshoz is) kell alkalmazni.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke

Kapcsolódó párttagok