Tisztességes minimálbért, megélhetést biztosító fizetést a közszférában és legalább 50.000 forintos minimum nyugdíjat az embereknek!

A Fidesz hatodik éve kormányoz, de továbbra sem az emberek javát szolgálja! A minimálbér aktuális vásárlóerő értéke az adott kormány erkölcsi tartását is jellemzi, hiszen ez az alapja annak a fizetésbeli határértéknek, ami alatt a foglalkoztatás elfogadhatatlan formájú.
Az elvándorlás megállítása, a belső elszegényedés és a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében nem hazudni kell a minimálbéremelést - ahogy teszi azt a magyar kormány -, hanem többet érő munkabért kell az embereknek biztosítani! Mindez összhangban van az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szeptember végi párizsi kongresszusán újfent szorgalmazott követelésekkel is.
 
Közös szemléleten alapuló és erős európai küszöbérték megállapítása szükséges, ami alól nem tudja kihúzni magát egy kormány sem. A szocialisták e küszöbérték megállapításához a nemzeti átlagkereset 60%-át javasolják. Mindezt természetesen úgy kell megállapítani, hogy ez elsődlegesen ne a munkaadókat terhelje, hanem a kormány helyes gazdaságpolitika folytatása révén képes legyen lemondani bevételei egy részéről.
 
A szocialisták követelése, hogy a minimálbér nettója haladja meg a 100.000 forintot, a közszférában pedig ne lehessen 150.000 forint nettónál kevesebbet fizetni, s mindezek mellett az öregségi nyugdíj minimuma is érje el az 50.000 forintos szintet.
 
Ha van egy szikrányi tisztesség a kormányban, akkor haladéktalanul gondoskodik a minimálbér, a közszférában dolgozók bérének és az öregségi nyugdíj minimumának mértékadó emeléséről.
 
 
Szanyi Tibor
az MSZP európai parlamenti képviselője
 
Gúr Nándor
az MSZP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó párttagok