MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2017. október 09. 17:53

Tisztességtelen munkafeltételek, embertelen munkakörülmények között kell dolgozni

Tisztességtelen munkafeltételek, Városliget, városi fideszes pártbizottság, jegybanki kiadások - ülésezett a parlament.

Tisztességtelen munkafeltételek, embertelen munkakörülmények között kell dolgozni

Gúr Nándor azt firtatta, meddig áll fenn az az állapot, hogy tisztességtelen munkafeltételek, embertelen munkakörülmények között kell dolgozni? Szóvá tette, hogy az elmúlt években nőtt a munkabalesetek száma, a dolgozók hetven százaléka pedig az átlagfizetés alatt keres. Kifogásolta, hogy a kormány megszüntette az országos érdekegyeztető tanácsot, ellehetetlenítették a sztrájkot, a munka törvénykönyvének módosítása pedig kiszolgáltatottságot hozott.

Mi történik a Városligetben?

Tóth Csaba arról beszélt a Városliget-projekttel összefüggésben, hogy az eddig több milliárdot felemésztett projektet botrányok és kudarcok kísérik, s annyi látszik csak, hogy elveszik a budapestiektől, zuglóiaktól a kikapcsolódásra alkalmas zöld felületet. A parképítési munkáknak nyomát sem látni - jegyezte meg a szocialista politikus. Azt kérdezte, mikor fognak hozzá a Városliget megújításához, hogy kiemelt közparkként szolgálja az ittélők, és idelátogatók kikapcsolódását?

MSZP: embertelen munkakörülmények

Gúr Nándor arról beszélt, hogy embertelen munkakörülmények vannak Magyarországon, méltánytalan a díjazás, mindegy, hogy közfoglalkozásról, vagy közszféráról van szó. A béreknél az olló nyílik a legalacsonyabb és legmagasabb keresetűek között, a munkahelyek biztonsága nagy mértékben romlott. Szóvá tette az is, hogy a közszférában nyolc éve változatlan az illetményalap, s, hogy nőtt a munkahelyi balesetek száma.

MSZP: nem megy szembe a pályázati kiírással, ha pénzt akartak szedni egy EU-s pénzből épült játszótér használatáért?

Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt, hogy a Hajdúhadházon EU-s támogatásból megépült játszótér és sportlétesítmény használatért pénzt akartak szedni. Ennek oka szerinte, hogy a város polgármestere mindenkit egy kalap alá sorol. Nem megy ez szembe a pályázati kiírással? - kérdezte.

Mi lesz Szatmárnémeti bekötésével az M3-as autópályába?

Tukacs István azt tudakolta, mi lesz annak a miniszterelnöki ígéretnek a sorsa, hogy Szatmárnémetit és térségét bekapcsolják az M3-as autópályába egy autópálya- és egy gyorsforgalmiút-szakasszal.

Folytatódik a panelek felújítása?

Kunhalmi Ágnes szerint a 2010-es kormányváltás után a panelprogram teljesen leállt, holott az EU nagyon sok forrást adott volna arra, hogy a magyar emberek korszerűsítsék lakásukat. Folytatódik-e a fűtéskorszerűsítési program? - kérdezte.

Pécsen megalakították a "városi fideszes pártbizottságot"

Szakács László szerint a Fidesz Pécsen "szintet ugrott a demokrácia lebontásában". Miután Páva Zsolt polgármester "kegyvesztett lett", Pécs kormánypárti országgyűlési képviselői megalakították a "városi fideszes pártbizottságot" a csődben lévő, 7,5 milliárd forintos adóssággal küzdő városban.

Ezért a demokráciáért harcolt? - kérdezte a kormányfőtől, kifogásolva, hogy "semmi nem épült" a megyeszékhelyen.

Rendben vannak a jegybanki kiadások?

Bárándy Gergely arról kérdezte a jegybankelnököt, hogy szerinte rendben vannak-e az MNB kiadásai. Az ellenzéki politikus bírálta Matolcsy György unokatestvéreinek és fiának szerződéseit és uniós támogatásait, a kedvezményes munkáltatói hiteleket a jegybanki dolgozók utazásait, a sporttámogatásokat, továbbá az MNB dolgozóinak létszámát és jövedelmük növekedését.