mszp.hu | Belföld | tisztújítás 2014
2014. július 19. 08:54

Tisztújító kongresszus 2014

Lezárul az MSZP-ben a felmenő rendszerű tisztújítás. A szocialista párt rendkívüli tisztújító kongresszusán választja meg felső szintű vezetőit. A budapesti SYMA-csarnokban a nap folyamán a pártelnöki, elnökhelyettesi, alelnöki, valamint elnökségi tagi tisztségekről is szavaznak a küldöttek, de az erős baloldalról szóló vita sem maradhat el.

Az MSZP Országos Elnöksége

18.50

A szavazások harmadik fordulójában az Országos Elnökség tagjaira adhatták le voksukat a küldöttek. A testület tagjai Bárány Balázs (63,75%-os eredménnyel), Beke Károly (56,67%), Gurmai Zita (57,08%), Laskovics Diána (52,92%), Tüttő Kata (74,11%), Magyar András (50,2%), Móricz Eszter (51,16%), Komjáthi Imre (66,51%) és Nemény András (52,19%) lettek.

15.40

A szavazások második körében az MSZP alelnökének választotta a kongresszus Márton Rolandot. A székesfehérvári MSZP-elnök az érvényes szavazatok 56,25%-át kapta meg. Szintén a szocialista párt alelnöke lett Ujhelyi István, akit az érvényesen szavazó küldöttek 71,62%-a támogatott. A harmadik alelnök Lukács Zoltán lett az érvényesen leadott szavazatok 59,24%-ával.

A második fordulóban megválasztották a Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság (KPEB) tíz, valamint az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának négy tagját. A KPEB elnöke Szücs Gábor lett.

13.50

Beszédében Tóbiás József a szocialista párt és az ország megerősítésére tett ígéretet. „Olyan MSZP-t építünk, amely már ellenzékben jobbá kívánja tenni Magyarországot” – mondta. Az MSZP egy szolidáris, demokratikus Magyarország esélyévé kíván válni – szögezte le.

Galéria: Tisztújító kongresszus 2014 (13 óra)

Ellenzékben is képesnek kell lennünk arra, hogy megmutassuk: léteznek azok a baloldali értékek, amelyek a szabadság, az egyenlőség, a szolidaritás értékelvű politikáját testesítik meg Magyarországon. Az elmúlt hetek eseményei, a párton belüli gondolkodás és kiútkeresés mindegyike azt üzeni, hogy az nem öncélú, hanem jelen helyzetben is Magyarországról, Magyarország elesettjeiről, reményvesztetteiről szól – jelentette ki.

Ehhez kerestünk szervezeti formát, és felelős vezetőket helyben és országosan egyaránt – hangzott el. Azt is elmondta, hogy az MSZP közösségének újra le kell képeznie a társadalmat. Olyan párttá kell válnunk, amelyben az életkor nem ütközik a tapasztalattal és a bölcsességgel, hanem úgy, ahogy egy család, képest a problémákra megoldást találni.

Tóbiás József új társadalmi szerződés megkötésére is javaslatot tett. Szükségünk van egy új társadalmi szerződésre, amelyet Magyarország polgáraival kívánunk megkötni – mondta. Az ország felemeléséért, a szegénység megállításáért, vagyis a társadalmi egyenlőségéért – tette hozzá.

E szerződés az egyenlőség eszméjéből fakad, része a szabadság, amelyet vissza kell szereznie minden állampolgárnak. De része a hazafiság és a szolidaritás is, hiszen patriótaként úgy lehetünk büszkék nagyszerű hazánkra, ha képesek vagyunk minden polgárának jog és létbiztonságot teremteni.

Tóbiás József szerint a Fidesz ennek pont az ellenkezőjét teszi. Milton Friedman híres mondását idézve azt mondta: „a kormány megoldása a problémára rendszerint van olyan rossz, mint maga a probléma.” Ők nem akarnak erős Magyarországot. Ők gyenge Magyarországot akarnak, mert azt könnyű uralni – jelentette ki.

Az MSZP példamutatásával a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás értékeit kívánja képviselni - fejtette ki, hozzátéve: egy erős baloldali párt és nem egy "szivárványkoalíció" létrehozására kapott mandátumot. A szélkakas politikája ugyanis csak rombol - mondta Tóbiás József, aki hirtelen kanyarok és "ötletparádé" nélküli pártvezetést ígért.

12.40

Az MSZP elnöke: Tóbiás József

Galéria: Tisztújító kongresszus 2014 (13 óra)

A szavazás első fordulójának eredményét Szücs Gábor helyettes választmányi elnök ismertette. Bejelentése szerint az Országos Etikai és Egyeztető Bizottság elnökének választotta a kongresszus Bárándy Gergelyt 56 százalékos többséggel. Az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa vezetőjének választották Legény Zsoltot 73 százalékos többséggel. Elnökhelyettes lett Gőgös Zoltán, akit a küldöttek közel 94 százaléka támogatott. Botka Lászlót több mint 93 százalékos eredménnyel választották újra az országos választmányának élére. Végül bejelentette, hogy a kongresszus küldöttek valamivel több mint 92 százaléka támogatta Tóbiás József pártelnöki jelölését.

Tóbiás Józsefnek elsőként Szücs Gábor gratulált, majd átadta a szót az MSZP új vezetőjének. Tóbiás József első pártelnöki mondatával arra kérte az időközben a sajtó munkatársaival kiegészült egybegyűlteket, hogy közösen énekeljék el a himnuszt.

11.40

Tóbiás József beszéde után a tulajdonképpeni választás vette kezdetét. Ami a szavazások első körét illeti, az többek közt a pártelnöki, választmányi elnöki és elnökhelyettesi tisztségek sorsát hivatott eldönteni.

Amíg a szavazatszámlálók az első szavazási fordulóban leadott szavazatokat számolták, megkezdődtek a különböző párttisztségekre pályázó jelöltek maximum 3 perces bemutatkozásai.

Galéria: Tisztújító kongresszus 2014 (11 óra)

11.20

Tóbiás József lépett a színpadra, aki megnyitóbeszédében arról beszélt, célja, hogy értékalapú, tervezéssel támogatott pártot építsen az MSZP-ből a következő években. Ezt az építkezést alulról, a mai magyar valósággal való szembenézéssel kell kezdeni. Például azzal, hogy mára megszűnt a váltópárti lét feltételrendszere hazánkban, mert a Fidesz kiiktatta azt.

Ma a társadalom beledermed abba, amit a Fidesz kínál, miközben a Fidesz hatalom megszilárdul – mondta, hozzátéve, hogy a rendszer ösztönös konszolidációja zajlik, mert a társadalom fél és alkalmazkodni akar. Ezért soha nem volt olyan fontos a Magyar Szocialista Párt, és annak jövője, mint ma. Tóbiás József úgy látja, a jelenlegi kormány szétver mindent, ami tőle függetlenül próbál boldogulni. Meg kell akadályozni, hogy a Fidesz elrabolja az értékeket, mindenkinek partnerséget kell ajánlani, aki ki van szolgáltatva a hatalomnak – hangoztatta.

Galéria: Tisztújító kongresszus 2014 (11 óra)

Az MSZP előtt álló kérdések nem elsősorban a párt kérdései, hanem a baloldalé és az országé.

Az elmúlt hetekben sok találkozón vett részt. Mint mondta, kiútkeresésben van, és ennek során sok párttag elmondta neki, hogyan látja a helyzetet, milyen ötlete, terve van. Meghallgatta értelmiségiek álláspontját is, hiszen – mint mondta - mindenkire szükség van, aki dolgozni akar.

Az értékeink régiek, de igazak. Baloldaliként nem hihetünk másban, mint az egyenlőségben – mondta Tóbiás József, aki a mai döntéseket fontosnak nevezve arra figyelmeztetett, hogy a döntések után dolgozni kell majd. A baloldalon és Magyarországon egyaránt sok munkával tudunk segíteni. A nagyobb szabadság és a nagyobb szociális biztonság egymástól nem elválasztható fogalmak. Mindkettő csak több demokráciával érhető el – zárta szavait Tóbiás József.

10.40

Az MSZP választmányának beszámolóját Botka László adta elő. Azt mondta: felelős pártvezetés ma egy dolgot tehet: gondolkodik a jövőről. Mert egymásért éppúgy felelősek vagyunk, mint a demokratikus Magyarországért. Botka László szerint is egyetlen párt van - és ez az MSZP -, amely képes lehet a Fidesszel szembeni többséget jelentő új szavazatokat szerezni.

Galéria: Tisztújító kongresszus 2014 (11 óra)

 

Az elmúlt években nem csak a választásokat vesztettük el, hanem kicsit önmagunkat is. Az a dolgunk, hogy újra el tudjuk hitetni az emberekkel, hogy azért vagyunk, azért dolgozunk, hogy nekik jobb legyen. Elölről és alulról kell újjáépíteni a pártot – jelentette ki. Mert csodák nincsenek, vagy ha vannak, azokért nagyon sokaknak nagyon sokat kell dolgozni.

Továbbra is van egy közös álmunk: egy Orbán utáni, egyenlőbb, igazabb és szabadabb Magyarországról. Ezt egyenlőbb, igazabb és szabadabb világot kell újjáépítenünk – mondta Botka László.

10.10

A küldöttek először az időrendről, a levezető elnökök személyéről, a napirendről és hasonló technikai kérdésekről szavaztak gyakorlatilag egyhangúlag.

A kongresszus érdemi része Gianni Bitella levelének felolvasásával indult. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének európai parlamenti frakciójának vezetője a következőket írta:

„A Magyar Szocialista Párt fontos tagja a szocialista családnak és Európának szüksége van egy erős szocialista táborra. A jobboldalról érkező üzenet világos: csökkenteni akarják a szociális jogokat Európában, folytatni akarják a megszorító intézkedéseket, amelyek bizonyítottan veszélyt jelentenek a társadalmunkra.

Mi, szocialisták és demokraták egy másik Európában hiszünk, amely a szolidaritásra és az egyenlőségre épül. Hogy megvívjuk ezt a csatát, egy erős és élénk Magyar Szocialista Pártra van szükségünk. Európai parlamenti éveim során már megismerhettem, hogy milyen értékes munkát végeznek a magyar szocialista képviselők. Az új MSZP-s EP-képviselőkkel is - akik máris bizonyították elkötelezettségüket és hozzáértésüket - kész vagyok együtt dolgozni. ”

 

Galéria: Tisztújító kongresszus 2014 (délelőtt)

 

Az országos elnökség beszámolóját Mesterházy Attila leköszönő elnök röviden ismertetve egyúttal meg is köszönte az elmúlt négy éves munkájához nyújtott segítséget. Mint mondta, az MSZP elnökének lenni bármilyen nehéz helyzetben is, nagyon nagy megtiszteltetés. Arról is beszélt, hogy a Magyar Szocialista Pártnak össze kell zárnia, mert Magyarországon egy baloldali párt van, és ez az MSZP, így közös felelőssége mindenkinek, hogy megőrizzük és megerősítsük az ország számára.

Mesterházy világossá tette azt is, hogy továbbra is azért fog dolgozni, azért fogja járni az országot, hogy egy önálló, baloldali szocialista párt erősödjön meg. Emellett minden támogatást meg fog adni az MSZP új vezetésének, mert ez a baloldal, ez Magyarország érdeke – hangoztatta. Őszinte, tisztességes, baloldali emberként jellemezte várható utódját, majd egy percre fel is hívta Tóbiás Józsefet maga mellé a színpadra.

9.10

A kongresszus kilenc órai kezdésekor már a küldöttek több mint 80 százaléka az ülésteremben tartózkodott, így kezdetét vehette a tanácskozás. A nap eseményei az MSZP hivatalos weboldalán és Facebook-falán is folyamatosan nyomon követhetők lesznek.

 

Galéria: Tisztújító kongresszus 2014 (délelőtt)

 

8.45

Az MSZP tanácskozása zárt üléssel kezdődik el reggel kilenc órakor, a mintegy 330-340 küldött először az országos testületek vezetőinek, köztük Mesterházy Attila lemondott elnöknek és Botka László választmányi elnöknek a beszámolóját hallgatja meg.

Ezután titkos szavazással választjuk meg a párt tisztségviselőit. A csúcsvezetői posztra egyedüliként pályázó Tóbiás József várható megválasztása utáni első pártelnöki beszéde sajtónyilvános lesz, várhatóan röviddel dél után kerül rá sor.

Az elnökhelyettesi posztra egyedül Gőgös Zoltánt jelölte az MSZP jelölőbizottsága, agrárpolitikusunk megválasztása sem tartogat tehát különleges meglepetéseket. Az alelnöki posztra többszörös túljelentkezés volt. Az MSZP országos választmányának elnöki posztjáért a testületet eddig is vezető szegedi polgármesterünk, Botka László indul.

A személyi döntések közül az országos elnökség összetételének kialakítása ígérkezik a legizgalmasabbnak. Az MSZP-t kampányidőszakon kívül vezető 14 tagú testület fennmaradó kilenc helyére összesen 32 jelölt pályázik. Pártunk alapszabálya szerint az elnökség egyharmadának nőnek, egyharmadának 35 év alattinak kell lennie.