2012. március 31. 08:05

Tisztújító kongresszust tart ma az MSZP

Újabb két évre Mesterházy Attilát választotta a szocialista párt elnökévé az MSZP tisztújító kongresszusa szombaton.

A tisztséget 2010 óta betöltő politikus újraválasztását a 373 érvényesen szavazó küldött csaknem 70 százaléka támogatta. Mesterházy Attila 258, kihívója, Szanyi Tibor 115 szavazatot kapott.

 

Megkezdődött a kongresszus

Rendben megkezdte tisztújító kongresszusát a Magyar Szocialista Párt – jelentette be Török Zsolt szóvivő.

Elmondása szerint a beszámolókkal kezdődött az esemény. Először Mesterházy Attila pártelnök, Simon Gábor, a választmány leköszönő elnöke, majd dr. Simon Gábor, aki az Országos Etikai Bizottság elnökeként tevékenykedett az elmúlt nyolc évben, végül Tukacs István, a Központi Pénzügyi Elemző Bizottság elnöke tartotta meg beszámolóját.

A szóvivő kifejtette: Mesterházy Attila elsősorban a párt stabilizálásáról, illetve emelkedő pályára helyezéséről beszélt. Kiemelte, hogy az elnökség által jóváhagyott dokumentum szerint az MSZP nélkül a jelenlegi kormányt leváltani nem lehet, így hatalmas a párt felelőssége.

Az ország számára rossz döntést hozott a köztársasági elnök - utalt bevezetőjében Mesterházy Attila a tisztújító kongresszus első felszólalójaként az elmúlt napok drámai eseményeire, amelyek miatt hazánk ismét a világsajtó középpontjába került, de mindaz sajnos nem az ország javát szolgálta. Ismét botrány botrányt követ, az ország tekintélyén csorba esett.

Az Ifjúsági Tagozat megalakult, amely országos szintű, úgynevezett rétegtagozat, a párt megújulásának egyik szimbóluma is. Emellett szólt arról is, hogy a Nőtagozat és a Nyugdíjas tagozat a legaktívabbak közé tartozik, s ezzel a szervezet legmasszívabb bázisát is jelentik.


Simon Gábor leköszönt választmányi elnöki posztjáról, és jó munkát kívánt Botka Lászlónak, a választmány következő elnökének, aki egyedül indul a posztért.

Dr. Simon Gábor a munkáját a továbbiakban miskolci elnökként végzi, így párt alapszabályának értelmében (ha valaki helyi vezető tisztséget tölt be, akkor az Országos Etikai és Egyeztető Bizottságnak tagja sem lehet) nem indulhatott újra az OEBB-elnökként.

A szóvivő tudatta, hogy a 430 regisztrált küldött közül nagyjából négyszázan vannak jelen.

Kétévente esedékes tisztújító kongresszusát tartja ma a szocialista párt. Az elnöki posztért Mesterházy Attila és Szanyi Tibor indul.

A két induló között ideológiai vita nem folyt az elnökválasztási kampányban, mindketten balközép pártként határozták meg az MSZP-t. Szanyi Tibor elsősorban arról beszélt: a pártszervezetet kell megerősíteni, felfrissíteni, míg Mesterházy Attila a csaknem két évvel ezelőtti megválasztása óta elért eredményeket hangsúlyozta.

A mai tisztújítás több lépcsőben történik meg: először a pártelnök és a választmányi elnök személyéről döntenek a küldöttek; az utóbbira a testületet nyolc éve vezető Simon Gábor visszalépése után Botka László szegedi polgármester az egyetlen jelölt.

Az elnökhelyettesi pozícióra Simon Gábor, a posztot most betöltő Balogh András és Szanyi Tibor pályázik, az utóbbi természetesen csak akkor, ha veszít az elnökválasztáson.

A két alelnöki helyért három jelölt küzd meg: Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője számíthat a legtöbb küldöttel rendelkező budapesti szervezet támogatására, Gúr Nándor borsodi pártelnök a kelet-magyarországiakéra, Herczog Edit pedig a legnagyobb létszámú tagozat, a nőtagozat erejében bízhat.

Az MSZP 15 tagú elnökségébe - mivel a már említett tisztségviselők automatikusan a tagjai - még tíz politikust választanak meg. Kétszeres a túljelentkezés, a jelenlegi testületből újra indul Harangozó Tamás, Herczog Edit, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, Szanyi Tibor és Teleki László. Nem pályázik viszont Bárándy Gergely - aki egyetlen jelölt az országos etikai és egyeztető bizottság élére -, Csabai Lászlóné korábbi nyíregyházi polgármester, Katona Tamás egykori pénzügyminisztériumi államtitkár és Puch László, aki 2010 óta pártigazgató.

Új jelölt az elnökségbe Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP nádudvari elnöke; Demeter Márta, a zuglói szervezet elnökségi tagja; Garai István kiskunfélegyházi országgyűlési képviselő; Havas Szófia fővárosi közgyűlési képviselő; Horváth Csaba, aki a közelmúltig a budapesti pártszervezet elnöke volt; Nemény András országgyűlési képviselő; Márton Roland, a székesfehérvári és Pintér Attila, a kaposvári MSZP-szervezet vezetője; Tóth Bertalan, a szocialisták Baranya megyei elnökhelyettese; Trippon Norbert, az MSZP budapesti alelnöke; Varga László és Varga Zoltán országgyűlési képviselő; valamint Winkfein Csaba komárom-esztergomi alelnök.

Mivel az MSZP-ben női és ifjúsági kvótát is érvényesítenek, három elnökségi tagnak nőnek, háromnak 35 éven alulinak kell lennie.

Az etikai és fegyelmi ügyek tanácsának vezetésére Steiner Pál, a központi pénzügyi ellenőrző bizottsági elnökének Tukacs István egyedüli jelölt.