Belföld | parlament
2013. június 26. 16:45

Titkok övezik a kormány munkáját

Lukács Zoltán szerint továbbra sem tudható, igazak-e Ángyán József kijelentései, miszerint a kormány tagjainak jelentős részét "maffiacsaládok" delegálják.

A "trafikmutyi" hátterét egy ország szeretné megtudni, "önök ebben is titokzatoskodnak" - fogalmazott. Szerinte nem volt tisztességes és korrekt eljárás a koncessziós jogok kiosztása, és bírálta, hogy továbbra sem hoznak nyilvánosságra semmilyen információt a pályázatokkal kapcsolatban. A győztes pályázatokat elkezdték visszaküldeni, hogy eltüntethessék a dokumentumokat - mondta.

Körvonalazódnak a dohányklánok
    
Tóth Csaba azt tudakolta, mikor lesz eredménye a régi trafikosok kárpótlására kiírt pályázatnak. Szerinte nem véletlen, hogy csak 287 beadvány érkezett, mivel igen szigorú feltételek voltak. Közben körvonalazódnak a dohányklánok, jól látszik milyen családokhoz kötődnek a trafikok - közölte. Két szerencsés családnak nevezte a felcsúti Mészáros családot és a Continental tulajdonosait, a Sánta családot.

Egyre többször sérülnek a munkavállalók jogai
    
Gúr Nándor szerint egyre több munkaadó sérti meg a munkavállalók garanciális jogait. 2009-ben 50 ezer munkaügyi ellenőrzés volt, most a 20 ezret sem éri el - fűzte hozzá. Gúr Nándor szerint a kormánypártok olyan törvények sokaságát hozták, amelyekkel a falhoz szorítják a munkavállalókat, példaként az új munka törvénykönyvét említette.

Megbukott a kormány feladatfinanszírozási modellje
    
Varga Zoltán a feladatfinanszírozás kapcsán kérdezte a kormányt. Szerinte ugyanis megbukott a kabinet által kitalált önkormányzati feladatfinanszírozási modell és egyre több önkormányzat képtelen teljesíteni a tervezett költségvetését.

A háztáji program egy gyártó megsegítéséről szól
    
Gőgös Zoltán azt kérdezte a kormánytól, hogy kik készítették a háztáji termelést elősegítéséről szóló kormányhatározatot, amely állítása szerint egy vetőburgonya-gyártó el nem adott termékének eladásáról szól valójában.

Hogyan oldják meg a gázfelülvizsgálat terheinek csökkentését?
    
Ipkovich György szerint egy hatlakásos társasházban csak a központi gázrendszer szabványosítása több mint egymillió forintba fog kerülni. A képviselő azt kérdezte, mit tesz a kormány annak érekében, hogy jövő januárban ne kapcsolják ki tömegesen ezeket a fogyasztókat a rendszerből.

Mikorra készül el a 61-es út elkerülő szakasza?

Göndör István arról beszélt, hogy a szocialista kormányok idején a tervezettnél jóval korábban elkészült az M7-es autópálya és elkezdődött a 74-es és a 61-es elkerülő útszakaszok építése. Az átmenő forgalom viszont jelenleg Nagykanizsa legnagyobb lakótelepén "dübörög keresztül" - mondta. A politikus azt kérdezte, mikor készül el a 61-es út Nagykanizsát elkerülő szakasza.

A választási törvény módosítása

Lamperth Mónika közölte: pártja elfogadhatatlannak tartja, hogy egyeztetés nélkül terjesztette be a választási szabályokat a kormányoldal. "Utolsó pillanatban, barkácsolva, és a politikai szempontokat mérlegelve hoztak ide javaslatokat" - mondta.

Józsa István szerint is azt mutatja a javaslat, hogy csupán a politikai szempontokat mérlegelték, azt, hogy hogyan lehet "jobboldali bástyákat" létrehozni.