mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. december 20. 18:58

Titkolja a kormány, hogy felkészült-e a tömeges oltásra

Titkolja a kormány, hogy felkészült-e a tömeges oltásra
Na jó, ez most már több mint vérlázító! Hetek óta hiába kérek érdemi és valós tájékoztatást a magyar kormánytól a koronavírus-elleni oltásra való felkészüléssel kapcsolatban, eddig csak a sunyítás, a hárítás, a tologatás érkezett válaszként.

Ez nem felelős viselkedés, ez végtelenül rombolja a kormányba vetett amúgy sem túl combos bizalmat. Pedig, ha valamikor, hát épp egy ilyen vészhelyzetben lenne szükség arra, hogy átláthatóan és hitelesen működjön a kabinet, amely felelős a magyar emberek életéért. Igen, hiába igyekszik lerúgni magáról a kormányfő és kormánytagjai a felelősséget, minden felhatalmazást és lehetőséget megkaptak, így kizárólag az ő felelősségük a védekezés és az átoltás tisztességes megszervezése.

Miközben a halálozási adatok folyamatos rekordot döntenek, az egészségügyi ellátórendszer vékony kötélen egyensúlyozva tartja már csak magát, a kormány továbbra is maszatol. Ez több mint felháborító, ez súrolja a nemzetbiztonsági kockázatot!

Orbán Viktor azt mondta pénteken az állami rádióban tett kinyilatkoztatásában: megvannak a feltételei annak, hogy akár egy-két nap alatt országos átoltást vezényeljenek le, az oltási stratégia készen van. "Ma is rákérdeztem, hogy mennyi emberünk van, mennyi ápolónőnk, mennyi orvosunk" – hangzott el ugyanebben a rádióinterjúban, az persze már nem, hogy ez pontosan mennyi és mennyire lenne egyébként szükség.

Az elmúlt hetekben szinte minden fórumon válaszokat kértem az oltási stratégiáról, a tömeges oltásra való felkészülésről, annak humán- és technikai kapacitásbeli feltételeiről. Kapaszkodjanak meg, az egészségügyért felelős szaktárca erre mindössze annyit tudott válaszolni, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezügyben nem adatkezelő, vagyis nem illetékes. Kabaré.

Most érkezett meg a védőeszközök beszerzését és az egészségügyi védekezést részben koordináló külügyi tárca válasza is a kérdéseimre, azonban ebben sincs sok köszönet: azt írják, nem a törvényi előírásnak megfelelő 15, hanem inkább majd 45 napon belül válaszolnak, mert ha most tennék, akkor az veszélyeztetné a vészhelyzettel összefüggő közfeladatok ellátást. Igen, jól olvassák. Elképesztő.

Kevésbé botrányos – hiszen azt már megszoktuk -, ha csupán csak a rutinszerű fideszes fejetlenségről és lerázó pökhendiségről van szó, annál ijesztőbb, ha a kormány illetékesei azért nem válaszolnak a kérdésekre, mert valójában nem tudnak. Mert nincsenek válaszaik. Egyelőre nehéz másra gondolni. Továbbra is határozottan állítom, hogy a magyar embereknek joga van megtudni, hogy pontosan mit tartalmaz az oltási stratégia a koronavírus járvány kezelése, illetve a várható vakcinák felhasználása kapcsán.

Jogunk van tudni, hogy milyen ütemezésben, milyen körben és milyen kapacitás-háttérrel tervezi a kormány beadatni a várható vakcinákat; ezek tárolása, logisztikája és felhasználása ugyanis extrém kihívás elé állítja az ellátórendszereket. Jogunk van tudni, hogy pontosan hány embert és mennyi idő alatt lesz képes a magyar ellátórendszer beoltani a vakcinák megérkezése esetén, illetve, hogy milyen fizikai és technikai, illetve humánerőforrás határa van jelenleg az oltási kapacitásnak. Azt is jogunk van tudni, hogy milyen eszközök bevonásával igyekszik a kormány az oltási kapacitást növelni és mikor, milyen forrásból kíván hiteles tájékoztató kampányt indítani a vakcinákról és annak szükségességéről? Egyelőre ezekre nincsenek válaszok.

A kormány rendre azzal vádolja az ellenzéket, hogy nem segíti a kormányt a járvány elleni védekezésben. Ez ócska hangulatkeltés, primitív hazugság, amely ezekben a helyzetekben is tökéletesen lelepleződik. A járványkezelésben a kormányé minden lehetőség és felelősség. Egy valóban patrióta kormány ezzel él és nem visszaél. Várom, hogy a kormány illetékesei mielőbb érdemi és tartalmi válaszokat adjanak a felmerült kérdésekre.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhetvenhetedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

 
dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2020. december 20.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21