mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. május 08. 11:18

Több EU, jobb EÜ! – Radikális változások előtt az egészségügy az Unióban!

Több EU, jobb EÜ! – Radikális változások előtt az egészségügy az Unióban!
Földindulásszerű átalakulás várható az egészségügyi rendszerek működtetésében, az eddig a tagállami kormányok kizárólagos felelősségébe tartozó egészségügy részben uniós hatáskörbe kerülhet – jelentette be Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Az MSZP politikusa azt közölte: átfogó politikai egység kovácsolódik az egészségügyi rendszerek megerősítésének javaslata mögött, elsőként az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója tűzte zászlajára az „Európai Egészségügyi Unió” megteremtését, benne pedig azoknak a minőségi minimum-standardoknak az előírását, amelyeket Ujhelyi javasolt korábban. „Hosszú hónapok munkája, szakmai egyeztetései és politikai lobbi-tevékenysége érik most be, ami nemcsak

Magyarországon, de az Európai Unió egészében is radikális változásokat hozhat. Minden európai polgárnak, így minden magyarnak ugyanolyan minőségi ellátás jár, ezt a következő időszak döntéshozatalai és átalakításai során érvényesítenünk kell” – fogalmazott Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője rámutatott, hogy hiába érkezett az elmúlt években több mint 700 milliárd forintnyi uniós forrás a magyar egészségügy fejlesztésre, az Orbán-kormány kivéreztető politikája és az egészségügy negyedrangú területként való kezelése egyértelműen megroppantotta az ellátás minőségét és a betegbiztonságot.

„Egy magyar ember ma három és félszer nagyobb eséllyel kap akár halálos kórházi fertőzést, mint egy Németországban élő európai polgár. Magyarországról az elmúlt tíz évben több mint 7000 orvos ment el, a rendszerből pedig most is hiányzik 25ezer szakápoló. Az állami ráfordítás összege soha nem látott mélységben van, jóval az uniós átlag alatt.

Ez tarthatatlan és tűrhetetlen állapot, ezen kell uniós szinten változtatni” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve, hogy az általa kezdeményezett „Európai Egészségügyi Minimum Szolgáltatás” egy olyan keretrendszer, amely a rákszűrés protokolljától a várólisták központosításán át a kórházi ellátás kötelező minimális színvonalának előírásáig olyan kötelezettségeket tartalmaz, amelyek elősegítik a betegbiztonságot és az európai szintű ellátás garantálását.

Ujhelyi hangsúlyozta, hogy az általa javasolt keretrendszer a szociáldemokrata EP-frakció „Európai Egészségügyi Unió” elnevezésű, átfogó programjának egy fontos eleme, a teljes megvalósításig azonban még számos további egyeztetés és intézményi döntés szükséges.

Ujhelyi István szerint a koronavírus miatti világjárvány megértette a politikai vezetőkkel, hogy az európai emberek érdekében mielőbb lépni kell és változtatni a betokosodott európai szabályokon. Az MSZP politikusa jelentősnek nevezte például azt az aláírásgyűjtést, amelyet egy olasz civilszervezet kezdeményezett az európai jogkörök felülvizsgálatát és az egészségügyi kompetenciák uniós megerősítését szorgalmazva.

Ezt a kezdeményezést – amelyet elmondása szerint Ujhelyi is az elsők között támogatott – aláírásával segítette már többek között Romano Prodi és Enrico Letta korábbi olasz miniszterelnökök, José Luis Rodríguez Zapatero volt spanyol kormányfő, Enrique Barón Crespo, az Európai Parlament korábbi elnöke, de számos német, lengyel, görög vagy épp román ex-miniszter is. Az EP-képviselő hozzátette: a választók egyetértését mutatja az is, hogy az MSZP által az emberek védelmében indított petícióját – amelynek egyik első pontja épp az egészségügy rendbetétele – szintén máris többezren írták alá.

Budapest -2020.05.08.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21