2011. október 27. 09:01

Több Európa csak több pénzből lesz lehetséges

„Sokan szeretnék, hogy az EU egyre több feladatot lásson el egyre kevesebb pénzből. Ez így garantáltan nem fog működni.” – fogalmazott Herczog Edit az Unió 2012-es költségvetéséről szóló parlamenti vitában. A képviselő szerint a 2012-es év a válságból való kilábalásról, a gazdaság növekedési pályára állításáról, a szolidaritásról és a munkahely-teremtésről kell, hogy szóljon, nem a megszorításokról és a „kevesebb Európáról”.

Az uniós költségvetéshez történő hozzájárulás a tagállamok gazdasága számára befektetés: a fejlődés, a növekedés katalizátora. Csakis az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés ösztönzése révén lendülhet túl Európa a válságon, ezért az EU 2020 gazdasági stratégia – az innováció és kutatás-fejlesztés, az iparpolitika, a digitális menetrend, a munkahelyteremtés prioritásai, illetve a szegénység elleni küzdelem - nem válhatnak a tagállamok megszorító politikája áldozatává.

Herczog szerint a Parlament nem mehet bele olyan alkuba, amely az unió közös politikáit veszélyezteti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mai szavazást követően, a Tanácsnak és a Parlamentnek 21 napja lesz megállapodni a végleges számokról, ha ez sikerül, november végére megszülethet a jövő évi költségvetés. Míg azonban a Tanács korábban a költségvetés befagyasztását javasolta, és csak az inflációt követő, 2%-os bővülést javasol, addig az EP 147 milliárd eurót szánna a kötelezettségvállalás előirányzatokra - ez közel 4%-os növekedés -, és 132,7 milliárd eurót a tényleges kifizetésekre. Mivel az EP elkötelezett amellett, hogy a növekedést, versenyképességet biztosító uniós politikák támogatása nem lehet az intézmények és kormányok közötti alkudozások tétje, illetve az európai költségvetés tovább nem gyengíthető, Herczog komoly vitára számít az egyeztetések során.