Több Európa, több Magyarországot jelent!

"Május 1-jén lesz tíz éve annak, hogy az Európai Unió történetének legnagyobb bővítése végbe ment, tíz új tagállam felvételével. Utolsó parlamenti felszólalásom keretében ideje mérleget vonnunk. Kemény küzdelem volt ez, a tíz év nagyobbik felében az Unió történelme legnagyobb válságát élte át. Közben harcolnunk kellett az egyenjogúságért, hogy ne csak egyenlőek legyünk mi új tagállamiak, hanem egyenlőbbek is. A választóvonalak egyre kevésbé a régi és az új tagállamok között húzódnak, hiszen tíz új tagállamból hatan már az eurózóna tagjai, az Unió szűkebb magjához tartozik. Nagyon sok az előttünk álló feladat a jövőben is. Az Unió már tudja kezelni a gazdasági deficiteket, de még nem tudja megelőzni a demokrácia deficiteket. A folyamat azonban elindult és a következő években biztosan létrejön egy európai demokráciaellenőrző-mechanizmus. Ez érdeke azon 40 millió uniós állampolgárnak is, akik valamely nemzeti kisebbséghez tartoznak és akikkel szemben az Uniónak komoly mulasztásai, sőt adósságai vannak." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője utolsó napirend előtti felszólalásában az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén.

Tabajdi Csaba Magyarország tízéves uniós tagságát értékelve kiemelte: " Számunkra, közép-európai és balti tagállamok számára az európai uniós tagságnak nem volt, nincs és nem is lesz alternatívája. Hitem és meggyőződésem, hogy Magyarország mindenkor, Szent István államlapító óta Európa nyugati feléhez szeretett volna tartozni. Ez az álom beteljesült, még ha ez küzdelmek, harcok árán történik is. Hiszem, hogy több Európa több Magyarországot jelent, több lehetőséget hazánk számára. Minden euroszkepticizmussal szemben éljen az európai nemzetállamok föderációja! Éljen az európaiság!"

A szocialista politikus zárásképpen kiemelte: "Köszönet azoknak, akik lehetővé tették, hogy európai parlamenti képviselőként ezt a történelmi tíz évet megélhettem. Azt a történelmi lehetőséget, hogy országunkat elsőként tudtunk képviselni az európai nemzetek családjában, már senki nem veheti el tőlem."