nol.hu | Belföld | ESZOSZ
2015. július 29. 14:33

Több milliárdot nyert, majd felszívódott egy szövetkezet

Egy országos szociális szövetkezet 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól 2600 hátrányos helyzetű állástalan foglalkoztatására, de pár héttel azután, hogy a munkaszerződéseket aláírták, a szövetkezet illetékesei felszívódtak, munkavégzés nincs, az emberek nem kapták meg a fizetésüket, s nem tudják elérni a munkaadót – erről tájékoztatta a sajtót Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselője és Rónai György, a szocialisták debreceni elnöke.

Rónai György azt mondta: az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) százötven pályázó közül egyetlenként nyert egy TÁMOP-pályázaton, amelynek célja az lett volna, a rászorultak visszajussanak a munka világába, s tisztességes jövedelmet kapjanak. Hozzátette: e célokból semmi nem teljesült, csak a munkaszerződéseket megkötötték, ami a 2,6 milliárdos támogatás lehívásához kellett.  Ezzel az ESZOSZ bizonytalanságban tart több ezer rászoruló embert, kihasználva kiszolgáltatottságukat.
 
Bangóné Borbély Ildikó parlamenti képviselő az ESZOSZ politikai kötődéséről kifejtette: annak idején Jászapáti önkormányzatához jelentették be a szövekezetet – ebben aktív szerepet vállalt Pócs János fideszes országgyűlési képviselő, Jászapáti volt polgármestere –, míg a szövetkezet egyik igazgatósági tagja kormányzati informatikai szakértő. Ehhez képest a szövetkezetnek nincs elérhető irodája, nincsenek alkalmazottai, mozikban, hotelekben és közterületeken íratják alá a munkaszerződéseket.
 
Mint mondta, felháborító, hogy sok milliárdos programot kezelnek úgy, hogy annak céljából semmi nem valósult meg, az emberek nem dolgoznak, értelmes munkát nem végeznek. Mivel a szociális  program irányító hatósága az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Bangóné Borbély Ildikó az ügyben kérdést kíván intézni Balog Zoltán miniszterhez, a szóban forgó pályázathoz ugyanis 2,5 milliárd forintos önerőre volt szükség, s valószínű, hogy ehhez az óriási az összeghez az ESZOSZ állami forrásból jutott hozzá. Hozzátette: az MSZP a történtek miatt büntető-feljelentést fontolgat, amennyiben a miniszter nem indít vizsgálatot.
 
A sajtótájékoztatón részt vett Tóthné Gábor Ildikó, az ESZOSZ egyik károsultja, aki azt mondta: furcsállja, hogy a munkaügyi központ is asszisztált a történtekhez, hiszen egy debreceni irodahelyiségben, ahol a szerződéseket aláírták, a szövetkezet illetékesein kívül részt vettek a dolgozókat kiközvetítő munkaügyi központ munkatársai is.
 
Az asszony az elmondása szerint a munkába állása óta semmilyen munkát nem végzett, csupán munkavédelmi oktatáson vett részt, de ezután hiába várta a szövetkezet jelentkezését arra vonatkozóan, hogy mikor és hl kell fölvennie a munkát. Hiába kereste a munkaadóit, sem telefonon, sem e-mailben nem tudott elérni senkit. Az asszony hozzátette: a férjével egy lakókocsiban laknak, de miután az ígért munkája kútba esett, nem tudják fizetni a bérleményt, egy hete már villanyuk sincs.

Az írás NOL.hu-n jelnet meg.