2012. május 19. 10:30

Több munkahelyet, több demokráciát az Európai Unióban!

"Európa képes volt a válságot saját javára fordítani. Az elmúlt két évben az Európai Unió olyan mértékű átalakuláson ment át, olyan mélyreható reformokat fogadott el, amelyekhez máskor egy évtized is kevés volt. Lényegében működni kezdett a közös gazdasági kormányzás.

A közelmúltbeli görögországi események és az EU déli perifériájának elhúzódó gyengesége azonban jelzi, hogy Európa előtt továbbra is hosszú út áll a válság leküzdéséig." - vélekedett Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője ma Luxemburgban. A szocialista politikus az "Európa a XXI. században" című konferencián szólalt fel. A Mihail Gorbacsov által alapított New Policy Forum és a Luxemburgi Európai Tanulmányok Intézete által szervezett rendezvényen Gorbacsov mellett Michel Rocard volt francia miniszterelnök, Theo Waigel, volt német pénzügyminiszter, az euró egyik atyja, valamint Viviane Reding alapjogi biztos is részt vett.

A szocialista delegációvezető hozzátette, hogy a hatos gazdasági csomag, a versenyképességet szolgáló Euró Plusz Paktum, az uniós pénzügyi szemeszter, a nemrég aláírt pénzügyi unió, a tagállami költségvetések összehangolására kidolgozott módszerek lehetővé tették, hogy az európai integráció továbbra is sikertörténet maradhasson. „Ugyanakkor legalább három súlyos kihívás áll előttünk. A tagállamok többségében ugyan sikerült megfékezni a költségvetési hiányt, de nem sikerült beindítani a gazdaság növekedését. Növekedés nélkül hosszú távon kezelhetetlen az államadósság és nem teremthetőek új munkahelyek sem. Emellett továbbra sem megoldott az az alapvető szerkezeti probléma sem, hogy az euró, mint közös fizetőeszköz miként lesz képes kezelni az övezethez tartozó országok eltérő versenyképességi szintjét."

"Legalább ugyanilyen fontos a harmadik kihívás, amelyről a gazdaságpolitikai gondok közepette gyakran elfeledkezünk. Az Európai Uniónak a növekedés beindításával párhuzamosan le kell küzdenie az egyes tagállamokban, így pl. Magyarországon riasztóvá vált demokratikus deficitet miközben önnön működését is demokratikusabbá, átláthatóvá teszi." - hangsúlyozta Tabajdi. "Az EU demokratikus működésének biztosításához a jövőben valószínűleg elkerülhetetlen lesz, hogy az európai polgárok közvetlenül válasszák meg az Európai Tanács állandó elnökét és az Európai Bizottság elnökét. Az is fontos lenne, hogy az európai polgárokat képviselő Európai Parlament ciklusa felénél bizalmi szavazással nyilvánítsa ki, továbbra is megbízik-e a hivatalban lévő Európai Bizottság tagjaiban?" - fejtette ki Tabajdi Csaba.