2011. október 05. 09:03

Több nőt a tudományos-technológiai szektorokba is!

"A tudomány és a technológia világában a nők jelenleg elkeserítően alacsony részvéte úgy növelhető, ha bebizonyítjuk számukra: ők is megtalálhatják helyüket ezen a szakterületen" - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a Nők és az infokommunikációs technológiák (ICT) címmel rendezett munkaebéden kedden Brüsszelben. Neelie Kroes európai biztos meghívására több, a szakterületen elismert nő osztotta meg saját tapasztalatait arról, hogyan tették a digitális világot az életük részévé. A rendezvény résztvevői arra keresték a választ, milyen intézkedésekkel lehetne az ICT-szektort vonzóbbá tenni a nők számára.

Az EP-képviselő válságosnak nevezte az ICT-szektorban kialakult foglalkoztatási helyzetet, amelyben az a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a női foglalkoztatottak átlagos aránya 15 és 40 százalék között mozog. Javulás a közeljövőben sem várható, mivel a képzési területen hasonló arányban folytatnak nők tanulmányokat, miközben más képzési területeken jellemzően 40-70 százalék között mozog a nők aránya. A fizetési adatok is hasonlóan lesújtó képet mutatnak: a bérolló ebben a szektorban is jelen van, mértéke közel harminc százalékos. Ráadásul ez a kor és a beosztás előrehaladtával tovább növekszik, a 45 éven felüliek esetében már közel 40 százalék - hangsúlyozta az EP-képviselő.

Gurmai Zita szerint elfogadhatatlan, hogy az európai jobboldal által ismert egyetlen gazdaságpolitikai eszközként a megszorítások a kutatási-fejlesztési szektort és az oktatást is sújtsák. "Az egyenlő esélyek biztosítása - amely bizonyítottan a gazdaság fejlődéséhez is hozzájárul - megéri ezt a ráfordítást" - mondta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy a mentori programok, az anyagi ráfordítás mellett a szerepmodellekre is legalább ilyen nagy szükség van, akik vonzóvá teszik a tudományos pályát a fiatal lányok számára.