eszon.hu | Belföld | Miskolc MVM
2015. július 31. 17:26

Több pénzzel támogassa az MVM Miskolcot!

Az állami cég Miskolcon termeli meg profitjának egy jó részét, jó lenne, ha ez a szponzoráláskor is szempont lenne.

Levélben fordul Csiba Péterhez, a Magyar Villamos Művek Zrt. június végén kinevezett új elnök-vezérigazgatójához dr. Varga László, Miskolc szocialista országgyűlési képviselője annak érdekében, hogy a társaság az eddigieknél jóval nagyobb mértékben támogassa szponzorációs pénzéből a miskolci sportklubokat, szervezeteket, intézményeket, a miskolci kulturális és sporteseményeket, szociális célokat. Minderről a szocialista politikus pénteki sajtótájékoztatóján számolt be, emlékeztetve arra, hogy az MVM minden évben jelentős profitot könyvelhet el a miskolciak befizetései révén.

Varga elmondta: idén májusban már az Országgyűlés plenáris ülésén is kritizálta az MVM Zrt. szponzorációs gyakorlatát. Akkora felhívta a figyelmet arra, hogy a társaság évente 10 milliárd forintot költ ilyen jellegű célokra, az elosztás szempontjai viszont korántsem világosak. 2013-ban a szponzorációs összeg mintegy fele, 5 milliárd forint például a Vajna-féle Magyar Nemzeti Filmalaphoz került, további források kormányközeli sportklubokhoz és előadókhoz vándoroltak. A kedvezményezettek között miskolci sportklubot még csak véletlenül sem lehetett találni, noha az MVM – fűtmőművei révén – profitjának egy jelentős részét a miskolciak által igénybe vett szolgáltatásokból nyeri.

Ugyanakkor Miskolcon is vannak jelentős szurkolói bázissal bíró, eredményes sportágak. Példaként Varga a DVTK-t és a DVTK-családhoz pár nappal ezelőtt csatlakozott Miskolci Jegesmedvéket hozta fel. Utóbbi a most zárult hokiidényben mindent megnyert, amit Magyarországon meg lehetett nyerni. De Miskolcon – folytatta – világszínvonalú kulturális rendezvényekre is lehetne szponzorációs pénzt fordítani, például az Operfesztiválra, vagy a szintén elismert Szinvavölgyi Néptáncegyüttes működésének, fellépéseinek támogatására.

A szocialista képviselő azt mondta: májusban Fónagy János államtitkár egyebek mellett azzal mentegetőzött, hogy a szponzorációs támogatások megítélése az állami cég belügye, arra a kormányzatnak nincs ráhatása. Éppen ezért – folytatta Varga – most, hogy június végén változás történt az MVM menedzsmentjének élén, Miskolc országgyűlési képviselőjeként az új elnök-vezérigazgatóhoz fordul, kérve, vizsgálja felül az eddigi szponzorációs gyakorlatot, s az eddigieknél jóval nagyobb támogatást juttassanak Miskolcra.

A cikk az eszon.hu-n jelent meg.