Több ponton módosításra szorul az új földtörvény

Az MSZP szerint fontos és indokolt a korábbi földtörvény módosítása, a parlament előtt lévő javaslattal azonban "súlyos problémák" vannak, ezért az ellenzéki párt a szabályozással kapcsolatban módosító indítványokat nyújt be.

Veres János, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, országgyűlési képviselője pénteki nyíregyházi sajtótájékoztatóján elmondta: a korábbi szocialista kormány néhány ponton módosított a törvényen, a helyzet azonban azóta változott, mivel a Fidesz-kormány időszakában vált egyértelművé, hogy 2014. április 30-án lejár az Európai Uniótól kapott tízéves földvásárlási moratórium.
    
A parlament előtt fekvő földtörvénnyel súlyos problémák vannak, de ezek módosító indítványokkal még korrigálhatóak - hangsúlyozta Veres János. A korábbi pénzügyminiszter közlése szerint a törvény megszavazásáról az MSZP attól függően fog dönteni, hogy a kormányoldali többség elfogadja-e a szocialisták által benyújtandó érdemi indítványokat. A keddi parlamenti hozzászólásokból az már látszik, hogy erre csekély az esély - folytatta Veres János -, mivel a Fidesz nem hajlandó az érveket meghallgatni.
    
A szocialista politikus szerint a törvényjavaslat kétmillió földtulajdonos tulajdonát sodorja veszélybe, a földek pedig leértékelődnek. Az elmúlt húsz évben aki földet szerzett, arra számított, hogy annak értéke növekedni fog; ez eddig így is volt, ez a javaslat valószínűleg megszünteti, vagy visszafordíthatja ezt a földérték-növekedést - mondta.
    
A javaslat alapján Magyarországon nagyjából tízezer ember lesz, aki földet szerezhet, ők vásárolhatják meg a kétmillió tulajdonos földjeit - tette hozzá Veres János.
    
Az MSZP problémásnak látja azt is, hogy a készülő szabályozás értelmében nem juthatnának saját földhöz azok az agrárvégzettségű fiatal szakemberek, akik jelenleg társas vállalkozások alkalmazottai. Veres János kifejtette: a földszerzést emellett olyan - megfogalmazása szerint "politikai komisszár döntéshozókból" álló - hivatal engedélyéhez köti a javaslat, amely szubjektív alapon fogja minősíteni a földtulajdon eladását.
    
A javaslat a tizenkét, 2001-ben privatizált állami gazdasághoz nem nyúl hozzá, rájuk nem vonatkozik semmiféle szigorítás - mondta Veres János.
    
Ezek a nyilvánvaló ellentmondások egyértelművé teszik, hogy a kormány által benyújtott javaslat nem kellően kiérlelt - jelezte Veres János, hozzátéve, ha a parlament mégis elfogadja a jelenlegi fideszes törvényjavaslatot, az esetlegesen 2014-ben felálló új szocialista kormány módosítani fogja ezt a szabályozást.