mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 04. 15:23

Több szabadságot kell adni a pedagógusoknak

Több szabadságot kell adni a pedagógusoknak
A közoktatás jelenlegi helyzetéről, az önkormányzatok intézményfenntartói céljairól és a pedagógusok béremeléséről is beszélt Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP Választmányi elnöke az ATV péntek esti Egyenes Beszéd című műsorában.
Az oktatás válságát a világjárvány idején tapasztalt nehézségek tovább nehezítették – elsősorban a legkisebbeknél –, hiszen egy alsótagozatos kisdiák számára szinte behozhatatlan hátrányokat okozott az online oktatás. Óriási feladat volt a pedagógusok számára, hogy online formában kellett megtanítaniuk a gyerekeket írni, olvasni, számolni. Az első felmérések szerint ezek a diákok nem tudták rendesen megtanulni az alapokat. 
„Ha nem biztos az alap, akkor később nagyon nehéz, sőt, lehetetlen rá komolyabb ismereteket, idegen nyelvet, szakismereteket építeni” – mondta Hiller István. 

Az elmúlt 13 év oktatáspolitikájának legnagyobb hibája az eltúlzott központosítás, hiszen olyan uniformisba öltöztették a magyar iskolákat, amiben a helyi sajátosságok nem jelennek meg, hiszen „más-más egy gyermekcsoport Pécsen és Nyírbátorban és egy ez nagyszerű dolog” – érvelt az MSZP Választmányi elnöke. A tanároknak pedig több szabadságot kell adni, valamint nagyobb bizalommal kell lenni feléjük. 
 
A kormányzatnak az volt a célja, hogy a területi, anyagi, családi, vagyoni különbségeket csökkentsék – ez nagyon helyes cél –, de nem a gyengébb iskolákat emelték fel, hanem a jobb teljesítményű intézmények színvonalát rontották le. 
 
Számos kistelepülésen pártolják az oktatási rendszer központosítását, ugyanakkor a nagyvárosokban és a budapesti kerületekben lenne létjogosultsága annak az elképzelésnek, hogy az önkormányzatok kapják vissza az iskoláikat. A közelgő önkormányzati választások után a különböző települések képviselő-testületei hozhatnának határozatot arról, hogy a város visszakapja-e az iskoláját. Hiller István példaként hivatkozott korábbi nagyszerű iskolavárosokra, mint Sárospatak, Pápa, Sopron, Szeged, Pécs, illetve a budapesti kerületek. „Azok az önkormányzati képviselő-testületek, amelyek úgy gondolják, hogy szeretnék, ha a városuk ismét iskolaváros lenne, és ezt kinyilvánítják, azokkal a kormány kezdjen tárgyalást, hogy ez meglegyen” – érvelt az MSZP országgyűlési képviselője. 
 
A kormány megállított olyan iskola felújítási beruházásokat, amelyek már engedéllyel is rendelkeztek. A csepeli Jedlik Ányos Gimnázium átadója kapcsán pedig kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnöktől származó idézetekkel díszítették az iskola falát. Ezzel a hírrel kapcsolatosan Hiller István elmondta, hogy hivatalban lévő politikustól származó idézetet nem szerencsés közintézmény falára írni. 
 
A műsor végén szó volt a pedagógusok béremeléséről is. Az MSZP Választmányi elnöke elmondta, hogy a magyar pedagógusok fizetését, a magyar központi költségvetésből kellene finanszírozni, nem pedig Brüsszelre mutogatni. 

Kapcsolódó párttagok