Több száz önkormányzat küzd forráshiánnyal

Az MSZP szerint a kormány "sikerpropagandájával" ellentétben több száz olyan települési önkormányzat van ma Magyarországon, amely nem tud pozitív egyenlegű 2013-as költségvetést készíteni, mert komoly forráshiánnyal küszködik.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője az önkormányzati államtitkár kijelentéseire reagált így az MTI-nek.

Tállai András az MTI-nek adott pénteki interjújában arról beszélt, hogy történelmi léptékű az önkormányzati adósságok állami átvállalása, a helyhatóságok tiszta lappal tudnak indulni a konszolidáció után. A feladatfinanszírozásra való áttérésnek is az a célja - mondta az államtitkár -, hogy a kötelező feladatok forrása biztosított legyen, az önként vállalt feladatokat pedig a maguk által előteremtett bevételekből állják. Az átalakítás során felszínre kerülő nehézségek kezelésére 45 milliárd forintot különítettek el. Utalt arra is, hogy február 15. az önkormányzati költségvetések benyújtásának határideje, ezeket 30 napon belül kell elfogadniuk a képviselő-testületeknek.

Török Zsolt szerint ugyanakkor a feladatfinanszírozásra való áttérés a kormányzati ígéretekkel ellentétben nem történt meg és sok önkormányzatnak a kötelező feladatok finanszírozása is nehézséget okoz.

Kiemelte: az is az önkormányzatokat sújtja, hogy az eddigi 8 óra helyett csak 6 órában és legfeljebb 5 hónapon át lehet közmunkásokat foglalkoztatni és ezzel legfeljebb 38 ezer forintot kereshet egy közmunkás. Az MSZP szerint ugyanis így kevesebb pénzt fognak az emberek elkölteni a helyi vállalkozásoknál, szolgáltatóknál, így még nehezebb helyzetbe kerülnek maguk a települések és az ott élők is.

Az ellenzéki politikus úgy értékelte, hogy a kabinet ígéreteivel ellentétben káoszt hozott az önkormányzati rendszerbe az eddigi kormányzása során.