mszp.hu | Belföld | autóhitelesek devizahitelek
2015. július 27. 13:00

Több százezer forintot vett ki a kormány az autóhitelesek zsebéből

A kormány több százezer forintot vett ki a családok zsebéből azzal, hogy nem nyújtott időben védelmet az árfolyamingadozással szemben a nem jelzálog alapú hiteleseknek.

Varga Mihály bejelentése szerint a kormány hamarosan dönt a gépjármű-devizahitelek forintosításáról, amely a jelenleginél kedvezőbb feltételeket biztosít majd az érintetteknek.

A kormány ezzel beismerte, hogy hibázott, csak ez az autóhitelesek számára nem jelent megnyugvást. Amíg a jelzálogalapú hitelek forintosítása a 2014. november 7-ei árfolyamon mára megtörtént, az autó- és egyéb hitelesek kimaradtak a forintosításból.  Ezek a családok azóta is nyögik a kormány rossz gazdaságpolitikájának, forintgyengítésének is köszönhető árfolyammozgásokat.

Nagyon sok magyar család százezreket bukott már azon, hogy amíg a jómódúak180 forinton végtörleszthettek, a lakáshiteleseknek pedig 256 forinton határozta meg az árfolyamrögzítést a forintosításhoz, addig a mai árfolyam közel 300 forint és még mindig nincs döntés.

Ezen nincs mit magyarázni: becsapták a devizahiteleseket a mentőcsomaggal, az autóhiteleseken pedig még löktek is egyet a szakadék felé.  Ha van felelősség és tisztesség a Fideszben, akkor a 2010-es árfolyamon forintosítják az összes hitelt.

Heringes Anita és Józsa István,
országgyűlési képviselők