2012. június 27. 13:44

Több százmilliárd uniós forrás veszhet el!

"Azok után, hogy a Fidesz kuruckodó gazdaságpolitikája egyszer már majdnem a kohéziós támogatások felfüggesztéséhez vezetett, az Orbán-kormány hozzá nem értése miatt most valóban és végleg elveszhetnek az uniós pénzek. A támogatási időszak végéig ugyanis a jelenlegi feltételek mellett a források jelentős részét Magyarország nem fogja tudni felhasználni." - figyelmeztetett Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője ma Bukarestben, az Európai Parlament Szocialista Frakciójának kihelyezett ülésén. Tabajdi hozzátette: a kormány teljesítményének és nemzetközi megítélésének egyértelmű romlása azt a veszélyt hordozza, hogy Magyarország a 2014-20-as uniós költségvetésben sem tud majd javulást elérni a hazánk számára jelenleg igen kedvezőtlen javaslatban. "Ez városok, falvak, kis- és középvállalkozások ezreit fogja nehéz helyzetbe hozni." - hangsúlyozta a szocialista politikus.

"Az Orbán-kormány elődeinél jóval rosszabb teljesítményt nyújt, ami az uniós támogatások kihelyezését illeti. A támogatási időszak végéhez közeledve, a kihelyezés ütemének fel kellene gyorsulnia. Az Orbán-kormánynak egy éven belül mintegy 2700 milliárd forintot kellene szétosztania." - vázolta a helyzetet Tabajdi. "Ez az unió más tagállamaiban egyébként így is működik. Magyarország azonban az Orbán-kormány két éve alatt visszacsúszott: míg 2010-ben még az ötödik helyen álltunk a forrásfelhasználás ütemét tekintve, jelenleg már az első húszban sem vagyunk benne. Élmunkásokból sereghajtókká váltunk a Fidesz kormányzása alatt." - tette hozzá.

Tabajdi aláhúzta: amennyiben az Orbán-kormány nem javít a források felhasználásának gyorsaságán, azzal nemcsak a lehetséges pályázókat fosztja meg a pénztől, hanem tálcán kínál fel érveket a Kohéziós Politika, a felzárkóztatási célú támogatások ellenfelei számára. "Magyarország számára már most is rendkívül negatív irányba halad a támogatási politikák jövőjéről szóló vita. Elképzelhető, hogy hazánk a jelenlegi időszakhoz képest akár 30%-kal kevesebb kohéziós támogatást kap 2014-20-ban. Az Orbán-kormány politikája, nacionalista gőgje rendkívüli mértékben lerontotta Magyarország nemzetközi megítélését, érdekérvényesítő képességét. A korrekció tehát már most is nehéz. Ha azonban a kormány nem javít jelentősen a források felhasználásán, szinte kizárt, hogy Magyarország meg tudja védeni kohéziós támogatásait a következő hét éves időszakban. A szocialista kormányok által kialkudott hét bő esztendő után jöhet a Fidesz hét szűk esztendeje!" - figyelmeztetett a képviselő.

"A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség lefejezése, az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel jórészt azonos Új Széchenyi Terv kialakítása miatti több hónapos pályázati üresjárat, valamint némely állami nagyberuházások leállítása és újak beindításának elmaradása egyaránt hátráltatta a támogatások időben történő felhasználását." - hangsúlyozta a szocialista delegációvezető. "Csak remélni lehet, hogy a Fidesz végre felismeri: a következő másfél évben a pályázatok feltételeit végre nem a Fidesz-közeli oligarchák, hanem a gyorsan megindítható, megvalósítható, munkahelyeket teremtő projektek igényeire kellene szabni."