mszp.hu | Belföld
2023. január 25. 14:44

Több szerénységet, kedves Fidesz!

Több szerénységet, kedves Fidesz!
Szánalmas a Fidesz reakciója az MSZP benyújtott határozati javaslatára, hogy 13. havi juttatásként 205 ezer forintot minden nyugdíjas kapjon. Annyit tudnak mantrázni, hogy „a baloldal vette el a 13. havi nyugdíjat”.

Pedig mégiscsak a Fidesz volt az, aki 

  • megszavazta, hogy elvegyék és elköltsék csaknem hárommillió ember időskorra félretett, nyugdíjcélú megtakarítását;
  • támogatta a korhatár alatti nyugdíjak és a rokkantsági nyugdíjak megszüntetését, tönkretéve ezzel rengeteg rokkant ember életét;
  • igennel szavazott arra, hogy a vegyes indexálás eltörlésével kevesebb legyen az éves nyugdíjemelés, támogatta a nyugdíjjárulék-plafon eltörlését, a járulékok adóvá történő átalakítását, az önálló nyugdíjbiztosítási alap megszüntetését és az igazgatási rendszer szétzilálását;
  • ellenezte az MSZP javaslatait a nyugdíjak emeléséről, illetve azok igazságosabb elosztásáról!

Tisztázzuk: a 13. havi juttatást eleve az MSZP-kormány vezette be és fizette évekig; mindaddig, amíg a 2008-as gazdasági világválság költségvetésre gyakorolt hatása miatt felfüggeszteni nem kényszerült. A Fidesz-kormánynak 11 éven át egyáltalán nem jutott eszébe, hogy visszaadhatná, egészen az országgyűlési választások előttig.

Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-kormányzás 13. évében oda jutottunk, hogy a magyar nyugdíjasok többsége nem tud kijönni a nyugdíjából! A nyugdíjasok szegénységi aránya ez alatt közel háromszorosára, 4,9%-ról 13,65%-ra nőtt! 

Ma másfélmillió nyugdíjas kevesebbet kap, mint a 205 ezer forintos átlagnyugdíj, 320 ezren 100 ezer forintnál, több mint 130 ezren pedig 80 ezer forintnál is kevesebb havi nyugdíjat kapnak. Az ő helyzetükön javítani kell!

Az MSZP szerint az a méltányos, és a nyugdíjrendszer igazságtalanságát valamelyest mérsékelő lépés, ha a nyugdíjasok 13. havi juttatására rendelkezésre álló közpénzt most egyenlően az átlagnyugdíjnak megfelelő, 205 ezer forintos összegben kapja meg minden idős honfitársunk.

A Fidesz rombolta le az időskori létbiztonságot. Segítsen legalább részben visszaállítani azzal, hogy képviselői a Parlamentben támogatják a javaslatunkat!

Tóth Bertalan,

az MSZP frakcióvezetője

Kapcsolódó párttagok