Külföld | Kreatív Európa program közlemény
2013. november 19. 12:51

Több támogatást a kreatív európaiaknak

A kreatív ágazatok támogatását szolgáló uniós keretprogramból részesülniük kell a hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak, és a korlátozott támogatási kapacitással rendelkező tagállamokban, illetve régiókban működő vállalkozásoknak is - fejtette ki a Kreatív Európa keretprogramról rendezett hétfő esti plenáris vitában Göncz Kinga szocialista EP-képviselő.

"A Kreatív Európa nevű keretprogram egyik legfontosabb célja, hogy a kreatív ágazatok támogatásával segítse a 2020-as európai stratégia célkitűzéseit, többek között a foglalkoztatási helyzet javítását. 2010-ben az Unió GDP-jének 3,3 százaléka származott a kulturális és kreatív ágazatokból, és a munkaképes korúak 3 százaléka, 6,7 millió munkavállaló dolgozott itt, sokan közülük mikro vállalkozásokban" - fejtette ki hozzászólásában Göncz Kinga, aki a parlamenti jelentéshez készített egyik bizottsági szakvélemény szerzője volt. "Az ágazat kulcsszereplői a fiatalok, és sok nemzetközileg elismert start-up vállalkozás indult Európából az audiovizuális és informatikai területen, mint például magyar Prezi szoftver".

A szocialista képviselő hangsúlyozta: "Fontosnak tartjuk, hogy a keretprogram hozzáférhető legyen a hátrányos társadalmi helyzetű csoportok, fogyatékossággal élők, romák számára is, és a korlátozott támogatási kapacitással rendelkező tagállamokban, valamint régiókban működő vállalkozások számára is. A tagállamok feladata, hogy megteremtsék a szinergiát a keretprogram és a nemzeti jogszabályi környezet között, hogy a program valóban hozzá tudjon járulni a kitűzött célok eléréséhez".