2012. május 14. 11:39

Több támogatást a mostoha baromfi- és sertéságazatnak! - Fórum a KAP jövőjéről Kaposváron

"A Közös Agrárpolitika küszöbönálló 2013-as reformja fényében életbevágó, hogy kiegyensúlyozzuk az európai agrárium torzulásait.

Az új tagállami termelők továbbra is lényegesen kevesebb agrártámogatást kapnak, mint a régi tagállamokban élő társaik. Magyarország az új tagállamok többségéhez képest kivételesen jó helyzetben van, hiszen a közvetlen támogatások mértéke majdnem eléri az európai átlagot.

A KAP-reform következtében Magyarországnak sikerül megőriznie előnyös helyzetét. Ez mindenképpen kedvező fejlemény hazánk számára, mivel a korábban körvonalazódó forgatókönyvek alapján jóval kevesebb uniós támogatást kapott volna a magyar mezőgazdaság." - értékelte a helyzetet Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja a Közös Agrárpolitika Reformja kapcsán szervezett szakmai fórumon Kaposvárott.

A szemináriumon többek között részt vett Máhr András, Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese, Horváth Anikó, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője, illetve Fekete Ferenc, az AgrárHírek.hu főszerkesztője. "Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának vannak kedvenc és mostoha ágazatai.

Brüsszel kedvence a gabona-, cukor- és dohánytermesztés, miközben mostohán bánik a sertés- és baromfitartással, de nem kap elég támogatást a zöldség-gyümölcs-, illetve a szőlő-bor ágazat sem. Az uniós agrártermelés 17 százalékát teszi ki a zöldség- és gyümölcstermelés, a támogatásnak viszont csupán 3,5 százalékát kapja. A sertés-baromfi ágazat csak állatjóléti címszó alatt részesül csekély támogatásban.

Magyar szempontból elengedhetetlenül fontos lenne a termeléshez kötött támogatások körének kiterjesztése. Ennek értelmében 2014-től a Közös Agrárpolitika "mostohagyermekeként" kezelt baromfi- és sertéságazat is kapjon célzott támogatást a nemzeti boríték keretében! Ezzel kapcsolatosan a most készülő EP jelentéshez módosító indítványt nyújtok be." - emelte ki a szocialista szakpolitikus.

Tabajdi Csaba hangsúlyozta, hogy "a támogatások legnagyobb haszonélvezője a nagybirtok, és nem a kisgazdaság. Így szükséges a kis- és családi gazdaságok támogatása, azonban ez nem egyenlő a nemzetközileg is versenyképes nagyüzemek ellehetetlenítésével."