Belföld, Külföld | who női egyenjogúság
2013. június 18. 09:52

Több uniós forrás kell a nők egészségének megőrzésére a fejlődő világban

A cotonoui megállapodást aláíró afrikai, karibi és csendes-óceáni országok (AKCS-országok) és az EP-képviselők 25. alkalommal találkoztak, ezúttal Brüsszelben. A közgyűlésen dr. Gurmai Zita a 11. Európai Fejlesztési Alapról tett fel kérdést a HIV-fertőzést, valamint a szexuális és reproduktív egészségügyi jogokat illetően.

„Évente 287 ezer nő hal meg terhesség, vagy szülés alatti komplikációk miatt. Ezért a HIV-fertőzés elleni küzdelem, a szexuális és reproduktív egészségügyi jogok szolgáltatásainak minél nagyobb mértékű integrációja az Európai Fejlesztési Alapba kiemelkedően fontos feladat” – mondta Gurmai.
 
A szocialista képviselő kérdésére, hogy az Európai Bizottság hogyan, és milyen mértékben kívánja az Európai Fejlesztési Alapba ezeket a programokat bevonni, nem érkezett határozott válasz.
 
„Mivel a 11. Európai Fejlesztési Alap kidolgozása folyamatban van, ezért jelenleg nem lehet pontosan megmondani, hogy a fenti ellátásokra mekkora összeget különítenek el” – jelentette ki Andris Piebalgs.
 
A lett biztos hozzátette, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alapelveinek figyelembevételével, az Európai Bizottság erősíteni kívánja az egészségügyi szolgáltatásokat, valamint bevezetni az egységes alapszolgáltatásokat. Hangsúlyozta, hogy a Bizottság jelenleg is költ ezekre a területekre olyan alapokból, mint például az UNAIDS és az UNFPA – technikai segítséget is nyújtva hét államnak az AKCS-országok közül.