Több uniós pénz jöhet a szegénység csökkentésére

"Az Európai Szociális Alapról szóló rendelet, amelyet ma délben hagyott jóvá a parlament, a mostaninál célzottabb és hatékonyabb támogatást irányoz elő a fiatal munkanélküliek és a szociálisan rászorulók részére. Először fordul elő, hogy a szegénység és a kirekesztés csökkentését célzó programokra kötelező tagállami kötelezettségvállalásokat ír elő. Ugyanakkor sajnálatosnak tartom, hogy - a szocialisták kitartó lobbizása ellenére - az alap 6-7 milliárd euróval kevesebbel gazdálkodhat, mint eredetileg terveztük" - jelentette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a szerda déli plenáris szavazást követően.

"Nehéz tárgyalásokon vagyunk túl, nagyrészt elégedettek lehetünk az eredménnyel is" - mondta még a keddi esti vitában elhangzott hozzászólásában Göncz Kinga, aki az Európai Szociális Alapról (ESZA) szóló rendelet parlamenti árnyékelőadója volt. A szocialista képviselő ugyanakkor kifogásolta a kohéziós politikáról szóló vitában, hogy a költségvetési megállapodásban lefektetett feltételrendszer, az úgynevezett makrogazdasági kondicionalitás, amely egy-egy tagállam gazdasági teljesítményétől teszi függővé az európai uniós támogatások odaítélését, pont azokat sújthatja, akiknek a legnagyobb szükségük lenne a segítségre. "Csak remélni tudjuk, hogy a parlament által beépített fékek csökkentik ennek a veszélyét" - fejtette ki Göncz Kinga.
 
Felszólalásában a képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csökkenhet az  ESZA eredetileg javasolt, 25 százalékos aránya a kohéziós politikán belül. "A bizottsági javaslathoz képest 6–7 milliárd euró a különbség, és a tagállamok várhatóan ezt a forrást a rövidtávú politikai érdekeiket inkább szolgáló infrastruktúra-fejlesztésre fordítják majd, a katasztrofális munkaerő-piaci és szociális helyzet javítása, a szegénység csökkentése helyett. Miközben a hátrányos helyzetű csoportok érdekképviselete meglehetősen gyenge tagállami szinten, a humán erőforrásokba történő befektetés igazi hosszú távú érdeke lenne mindenkinek" - hangsúlyozta Göncz Kinga.
 
"A rendeletnek van néhány olyan eleme is, amely fontos eredménynek tartok. Ilyen egyrészt az az elvárás, hogy a tagállamok összhangba hozzák az operatív programjaikat a releváns stratégiáikkal, például a roma stratégiával, a fogyatékosságügyi stratégiával. Ugyancsak lényeges része a megállapodásnak az, hogy egyenlő esélyeket kell biztosítani a jó minőségű szolgáltatásokhoz, a felsőoktatáshoz való hozzáféréshez. Reméljük, hogy a végrehajtás során a rendelet előremutató elemei működni fognak, a negatívokat pedig ki tudjuk küszöbölni" - mondta a képviselő, aki az ESZA árnyékelőadójaként megköszönte a Bizottság munkáját, és kiemelten a litván elnökség kreatív, megállapodásra törekvő hozzáállását.