mszp.hu | fiatalok kivándorlás | Foglalkoztatás
2015. október 11. 10:54

Többen mennek ki az országból, mint ahányan futballmeccsre

Miközben a kormány közpénz-milliókból azt hirdeti, hogy a „reformok működnek”, egyre több és egyre riasztóbb adat mutatja meg Magyarország valós helyzetét. Hazánkban az uniós átlaghoz hasonló általános munkanélküliséghez ugyanis - még a kivándoroltakkal és az éhbérért dolgozó közmunkásokkal kozmetikázott adatok szerint is - kiemelkedően magas ifjúsági munkanélküliség társul. A tizenöt és huszonnégy év közötti korosztályból lassan majd minden ötödik fiatal hiába keres magának megfelelő munkát.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet legfrissebb felmérése szerint a fiatalok globális munkanélküliségi rátája továbbra is jelentősen meghaladja a válság előtti szintet, közel negyvenhárom százalékuk vagy munkanélküli, vagy van munkája, de szegénységben él. A felmérés megmutatta azt is, hogy ezek a számok Magyarországon az elmúlt hét évben nőttek meg jelentősen, a legmagasabb értéket 2013-ban mérték. Nem meglepő tehát, hogy eközben egyre nagyobb méreteket ölt a gazdasági kivándorlás is, amelyet az Orbán-kormány szintén lekezelő módon igyekszik elhazudni.

A legfrissebb hivatalos statisztikák szerint csak tavaly rekordszámban, több mint harmincezren hagyták el Magyarországot a jobb élet reményében, elsősorban Angliába, Németországba vagy épp Ausztria és Hollandia felé. A hivatalos adatok szerint a kivándorlás az utóbbi években pörgött fel és nem zárható ki, hogy a vonzóbb nyugati életszínvonal miatt még inkább fel fog gyorsulni. A 2000-es években még alig három-négyezer, többségében fiatal hagyta el az országot, 2011 és 2012-ben viszont már tíz-tizenkétezer ember döntött úgy, hogy máshol keresi a boldogulását.

Az Orbán-kormány láthatóan és bizonyíthatóan lemondott a magyar fiatalokról. Egyre növekvő kivándorlásukat letagadja, egyre növekvő munkanélküliségüket pedig elhazudja. Miközben a miniszterelnök kedvenc sportjára egyetlen év alatt százmilliárdokat fordít az állam közpénzből (holott a futballmérkőzések nézőszáma negatív rekordokat dönt: több ember megy ki az országból, mint ahány meccsre), addig az ifjúsági munkanélküliség felszámolására hét év alatt kíván ugyanennyit fordítani.

Az Európai Bizottság által kidolgozott Ifjúsági Garanciaprogramot is csak hosszú késéssel indította el az Orbán-kormány és egyelőre az érintettek alig tíz százaléka kapott csak bármiféle segítő ajánlatot.

A Fidesz politikusai minden egyes cselekedetükkel bizonyítják, hogy a gondoskodás, a szolidaritás, a felelős tervezés legcsekélyebb mozzanata is hiányzik belőlük. Valós és európai megoldások helyett állampárti propaganda-minisztériumra, gyűlöletkampányokra, üresen álló stadionokra, mindannyiunk adóforintjaiból zsírosodó vállalkozókra és saját lábukra álló rokonokra költenek. Ahelyett, hogy kibővítenék a garanciaprogram kereteit, tudatos stratégia alapján, érdemi forrásbevonással javítanák a tanulási kompetenciákat, az eddig kaszával kergetett multikat bevonnák a képzési- és elhelyezési folyamatokba, érdemi párbeszédet kezdenének a Fidelitas zárványain túl is létező fiatalokkal, egyúttal szembenéznének Magyarország és a magyar ifjúság valós helyzetével.

10285 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden vasárnap figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Hatvankettedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, EP-képviselő