mszp.hu | Belföld
2022. június 29. 21:50

Többet kell áldozni idősellátásra!

Többet kell áldozni idősellátásra!
Teljesen figyelmen kívül hagyta a kormány az Állami Számvevőszék (ÁSZ) súlyos megállapításokat tartalmazó jelentését az idősotthonokról, pedig sokkal többet kellene áldozni idősellátásra – mondta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese a Spirit FM rádióban szerdán.

„Nem vetne rossz fényt erre a kormányra, hogyha azt mondaná, hogy igen, vettük a lapot, látjuk, és akkor erre a területre többet fogunk áldozni” – mondta a szocialista képviselő.

„Számomra érthetetlen, hogy lehet elmenni emellett” – utalt a „súlyos megállapításokat” tartalmazó jelentésre, melyből többek között kiderül: minden 10. idősotthon túlzsúfolt, vagy nincs benne elég gondozó.

„Ha a családbarátnak mondott kormány komolyan is gondolná, amit mond, akkor segítene, mert nagyon sok családnak rendkívül nehéz megoldani az idős szüleiknek, nagyszüleiknek az otthoni ápolását” – mutatott rá Komjáthi.

Mint mondta, sok munkavállaló szüleitől, nagyszüleitől távol kényszerül munkát végezni, ők szeretnék biztonságban tudni a szeretteiket.

„Akkor lehet ezt a biztonságérzetet megadni, hogyha nem ilyen ÁSZ-jelentés jön, hanem az jön, hogy igen, az állam költ az idős emberekre, van szakember, akit megfizetnek” – tette hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet: egyre több cikk és tanulmány jelenik meg, melyek szerint „berobbant” a demencia, becslések szerint nagyon magas, már 250 ezer a betegségben szenvedők száma Magyarországon, miközben nincsenek az ellátására kiképzett mentálhigiénés szakemberek.

„Ez már konkrétan kimeríti a veszélyhelyzet fogalmát!” – jelentette ki.

Az ÁSZ-jelentésből az is kiderül, hogy a megfelelő tárgyi és személyi feltételek híján „garmadával fog lejárni” az idősotthonok működési engedélye – mutatott rá.

Kérdéseit az idősellátásról feltette a Parlamentben, ahol Rétvári Bence államtitkár közölte: jelenleg 59 ezer ember részére kínálnak elhelyezést az intézményrendszerben, ami 4908-cal több, mint 12 évvel ezelőtt.

„De nem ennyivel kellene több, hanem sokkal több!” – jelentette ki a képviselő, kifogásolva, hogy Rétvári „teljesen figyelmen kívül hagyta” az ÁSZ-jelentés megállapításait.

Kérdésre sajnálatát fejezte ki a Népszava értesülése kapcsán, mely szerint Ujhelyi István szocialista EP-képviselő mégsem indul az MSZP társelnöki tisztéért a párt őszi tisztújításán. Ujhelyinek Komjáthi szerint voltak „előremutató javaslatai”; és nem kellett volna erről már most döntenie. Ugyanakkor Komjáthi természetesnek nevezte, ha egy politikus „meggondolja magát” a politikai versengés során.

„Bölcsességet, nyugalmat, megfontoltságot” kért az MSZP politikusaitól, felhíva a figyelmet: „annak van jó üzenete, hogyha ez a tisztújítás szépen, rendben zajlik”; a természetes politikai viták és belső ügyek kommunikálása a párton kívülre „nem használ” a pártnak.

Kapcsolódó párttagok