MTI/mszp.hu | Belföld | parlamenti ülés honvédelem
2015. március 04. 13:58

Többnemzeti kötelék - Országgyűlés

A szlovén, a magyar és az olasz kormány közötti többnemzeti szárazföldi kötelékről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat tárgyalásával kezdte munkáját szerdán az Országgyűlés.

Az MSZP támogatja a javaslatot

Demeter Márta fontosnak nevezte az ilyen nemzetközi katonai együttműködéseket, és jelezte, hogy pártja támogatja annak elmélyítését. Ugyanakkor beszélt arról is, a költségvetési ráfordításoknak is tükröznie kell, hogy minden résztvevő számára fontosak a megfelelő képességek. 

Minden szövetség csak úgy lehet sikeres, ha az abban résztvevők külön-külön is megfelelő működőképességű haderővel rendelkezzenek, és azt fent tudják tartani, fejleszteni tudják - tette hozzá. Demeter Márta közölte, bíznak abban, hogy megvalósul az év közepére ígért béremelés a rendészeti szerveknél, illetve hogy a kormány növeli az alapfeladatok ellátására szánt összeget.     

A nemzetközi katonai missziókban való magyar részvételről szóló összesen 16 előterjesztés vitájával folytatta szerdán munkáját az Országgyűlés.

Történelmi mélyponton a honvédség költségvetése 

Demeter Márta, az MSZP vezérszónoka közölte, pártja támogatja a parlament előtt fekvő honvédelmi beszámolókat, ahogyan a missziókat is kivétel nélkül támogatták.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy történelmi mélypontra csökkent a magyar honvédség költségvetése, amely nem éri el a GDP egy százalékát sem. Mint mondta, elsősorban nem azért szükséges a védelmi költségvetés emelése, mert a NATO elvárja, hanem azért, mert az a magyar emberek érdeke.

A képviselő szólt arról is, reméli, hogy a hivatásos állomány megkapja majd a megígért béremelést.

Az politikus szerint a honvédelem ténylegesen nemzeti ügy, amelynek alappillére a nemzeti önerő és a szövetségi együttműködés. Nem kérdés - mondta -, hogy a nemzetközi válságkezelésben megvalósított magyar szerepvállalás Magyarország biztonságát is szolgálja.

Jelentősen csökkent a Magyar Honvédség költségvetése 

Demeter Márta a magyar honvédség állapotáról beszélt, és azt mondta: a tudás, tapasztalat, hivatástudat könnyen elvész, ha nincsenek meg a megfelelő eszközök a katonák munkájához. Nagyon fontos, hogy ha a katonák hazatérnek a missziókból, meglegyen a helyük a honvédségnél - rögzítette. 

Kitért arra is, hogy több mint 250 milliárddal csökkent a Magyar Honvédség költségvetése az elmúlt öt évben. 

Hozzátette: égető kérdés a helikopterbeszerzés, a mai napig nem történt semmi a kiírás tekintetében. A kormány tétlenségét e téren semmi nem indokolja - jegyezte meg.