Pécsi Stop | Belföld | önkormányzat 2014 Pécs
2014. szeptember 20. 12:23

Tóbiás: az elmúlt négy év a hatalom kinyilatkoztatásáról szólt

A hatalom helyett az emberekről, közösségekről, közös sorsokról való döntésről kell szólnia az októberi önkormányzati választásoknak - mondta Tóbiás József, az MSZP elnöke egy szombat délelőtt Pécsett tartott sajtótájékoztatón. Az eseményen Cserfainé Dr. Kovács Ágnes, a baloldal közös pécsi polgármesterjelöltje is beszélt, hangsúlyozta, hogy egy város nem apellálhat csak az állam támogatására, a pártfüggetlen uniós támogatásokat viszont ki kell aknázni.

A Vásárcsarnoknál tartott sajtótájékoztatót Tóbiás József, az MSZP elnöke és a Forum Sopianae Egyesület, az MSZP, az Együtt-PM polgármesterjelöltje, a Demokratikus Koalíció által támogatott Cserfainé Dr. Kovács Ágnes szeptember 20-án délelőtt. Az eseményen Tóth Bertalan, szocialista országgyűlési képviselő is jelen volt.

- A választás Magyarországon jelen pillanatban a kormányzó párt értelmezésében a hatalomról szól, az a kommunikáció, hogy az emberek bízzanak a Fideszben, mert csak így lesznek biztosítottak az európai uniós források, a biztonság, a védelem, úgymond az együttműködés - kezdte a sajtótájékoztatót Tóbiás József. Az MSZP elnöke elmondta: az önkormányzatiság még sosem volt annyira fontos, mint most, a választásnak a hatalom helyett az emberekről, a közösségekről, a közös sorsról kell szólnia. A politikus szerint az elmúlt négy év ezzel szemben a hatalom kinyilatkoztatása, a szolidaritás, a biztonság hiánya volt. 

- Azt mondta a kormány, hogy a fejlődés kulcsa a kormányzat és a város együttműködése, a kormánypárti városvezetés komoly szerepet játszik gazdaságélénkítésben, valamint EU-s források kulcsa - mondta Tóbiás. - Nézzünk körül, számoljon be a jelenlegi városvezetés, hogy az elmúlt négy évben mekkora támogatásra tett szert csak azért, mert a jelenlegi kormány támogatását élvezte - folytatta a politikus. 

- A pécsiek szeretnének Pécsről önmaguk dönteni. Ha egy településen, egy közösségben nem a leggyengébb láncszemet tesszük erőssé, akkor az a lánc mindig gyenge marad. Ha erős Magyarországról akarunk beszélni, akkor annak a négymillió honfitársunk életminőségén kell változtatni, akik jelenleg a létminimum alatt élnek. Az önkormányzati választás arról is szól, hogy továbbra is ilyen kiszolgáltatott helyzetben hagyjuk a társadalom leszakadt rétegét, vagy valódi közösséget - pécsit és nemzetit - építünk, olyat, ahol erőn felül vállalja egy önkormányzat, hogy egyetlen gyermek sem éhezhet a településen, ahol nem hagy magára embereket.

- Az itt együttműködő civil szervezetek és politikai közösségek nem hatalmi kérdést, hanem a Pécsett élő emberek ügyét tekintik fontosnak. Minden jelölt ebben az országban azért küzd a baloldalon, hogy a leggyengébb láncszem is erős legyen, gyenge láncszemekből pedig Pécsett is van - zárta szavait az MSZP elnöke.

- Civilként, gyermekorvosként szívből jövő feladatnak érzem azt, hogy javítsunk Pécs helyzetén - vette át a szót Cserfainé Dr. Kovács Ágnes, a baloldal pécsi polgármesterjelöltje. - Azt szeretném, hogy a pécsiek visszanyernék a bizalmukat a városvezetéssel kapcsolatban. 

Cserfainé hangsúlyozta, mindenkivel szívesen együtt dolgozna, aki demokratikus eszméket vall, azt szeretné, ha Pécs fejlődni tudna. Kijelentette: nem négy-öt év távlatában szeretne gondolkozni, ehelyett egy ciklusokon átívelő gazdasági fejlődés létrehozását tartja fontosnak.

- Sok család problémája abból ered, hogy a családtagoknak nincs munkája, nincs megélhetése, ez aztán begyűrűzik az élet minden területére, leginkább az egészségre hat ki - folytatta az aspiráns. 

- A városnak elsőként önmagának kell megteremtenie azokat a lehetőségeket, amelyekre egyedül is képes, nem szabad csak az állami támogatásra építeni, mert ha az valamiért elapad, magára marad Pécs. Fontosnak tartom az EU-s pályázatok kihasználását, ezeknél pedig nem az a mérvadó, hogy jobb-, vagy baloldali a pécsi városvezetés - vélekedett a polgármester-jelölt. Zárszóként elmondta: szeretné, ha közösen, a pécsiekkel, a különböző pártokkal, a civilekkel és a gazdasági szektor szereplőivel, a Pécsi Tudományegyetemmel együtt tudna dolgozni annak érdekében, hogy a baranyai megyeszékhely újra fejlődő, pezsgő és virágzó város legyen.