inforadio.hu | Belföld | Inforádió interjú
2015. február 26. 15:25

Tóbiás: "ez bizony melós dolog"

Biztosan szervez előválasztást a szocialista párt a következő voksolás előtt - mondta az MSZP elnöke. Tóbiás József az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, a helyi beágyazottság mellett ma másodlagos, hogy egy jelölt melyik pártközösség tagja. Az általuk szorgalmazott új Magyarország-modellt pedig szerinte a civilekkel közösen kell kidolgozni, ami "melós". 

Nem lesz zárt ajtók mögötti baloldali egyezkedés a következő választás előtt, hanem a voksolókat kérdezik meg a jelöltek személyéről - ígéri az MSZP elnöke. Tóbiás József az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: még nem sikerült felállítania az előválasztás részleteivel foglalkozó munkacsoportot, de hamarosan elkezdhetik a munkát.

"Nem politikailag kell itt nekünk nagy deklarációkat tenni, hogy ezt mindenféleképpen meg kell csinálni, mert ezen már túl vagyunk, hanem az a fontos, hogy ez szakmailag ki legyen dolgozva. Nemzetközi példák, magyarországi adottságok, jogszabályok léte, annak hiánya teszi lehetővé egyfajta magyar modell kialakítását. Erre van egy év" - hangsúlyozta a pártelnök. 

Tóbiás József arról is beszélt, hogy jelenleg is tart az MSZP pártszervezetének újjáépítése, azonban az elsődleges cél nem a tagok számának növelése.

"Azt mondtam, vissza fogunk térni. De a visszatérés nem azt jelenti, hogy az MSZP tagságát a jelenlegi huszonegynéhány-ezerről valamennyivel bővítsük. Azt szeretném majd nemsokára mondani, hogy az MSZP társadalmi beágyazottsága, a helyi közösségekkel való együttműködése erősödött meg azért, hogy az alternatíva, a váltóerő létrejöjjön" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

A szocialista frakcióvezető beszélt arról is, hogy lezártnak tekinti Szanyi Tibor és Ujhelyi István uniós parlamenti képviselők vitáját.

"Nem várom el, hogy az európai parlamenti képviselőink szeressék egymást, de azt elvárom, hogy együttműködjenek. Úgy olvastam Szanyi Tibortól, hogy az ő személyes vitájuk nem korlátozza őket az együttműködésben. Ezt úgy tekintem, hogy akkor ez rendben van" - jelezte. 

Tóbiás József szerint a két politikusnak a közeljövőben rengeteg feladata lesz, így ez fogja lekötni őket.

Az MSZP elnöke arra is kitért: a helyi beágyazottság mellett ma másodlagos, hogy egy jelölt melyik pártközösség tagja. 

Az a szándék, hogy az MSZP olyan társadalmi modellben gondolkodjon.