MTI/mszp.hu | Belföld | Horn Gyula
2015. május 27. 19:51

Tóbiás József: a rendszerváltás ideái nem elvesztek, csak meggyengültek

A rendszerváltás ideái mostanra nem elvesztek, csak látható módon meggyengültek - hangoztatta Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke azon a szerdai budapesti konferencián, amelyen arra emlékeztek, hogy éppen negyedszázada választották pártelnökké Horn Gyulát.

"A szabadság, a jog, a demokrácia intézményeit és működését Magyarországon a Magyar Szocialista Párt nélkül nem lehetett volna megteremteni" - mondta Tóbiás József, hozzátéve: nemcsak Horn Gyula öröksége okán, de az MSZP értékeiből adódóan is hitet kell tenni az európaiság, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság mellett.

Senki nem volt olyan bátor 1989-ben, hogy hitet tegyen az euroatlanti integráció, a NATO-csatlakozás és az európai Magyarország megteremtése mellett, mint ő és a társai - jegyezte meg a politikus, aki arra is kitért, hogy az egykori pártelnök-miniszterelnök politikai örökségét a szocialista pártnak vállalnia kell a következő években.

Mint mondta, egy mélyen baloldali, de a liberális demokráciát természetes alapként kezelő, dialógusokat folytató, a szakmát elismerő, a tömegek szolgálatán alapuló politika lehet csak eredményes.

"Nekünk akkor lesz képességünk és lehetőségünk Horn Gyula nyomdokaiba lépve újra rendbe tenni az ország dolgait, ha nem csupán a társadalom ellenfeleként működő kormány és a vele egylényegű, ellenzékinek nevezett szélsőjobboldali párt hibáira mutatunk rá, hanem tömegeket szervezve, összefogva velük, képesek leszünk cselekedni a változásért" - jelentette ki Tóbiás József.

"Horn Gyula nélkül nem lett volna története az MSZP-nek" - mondta Szekeres Imre, a párt egykori alelnöke, aki úgy emlékezett Horn Gyulára, mint aki "szabad utat engedett a kezdeményezéseknek, de uralni is akarta őket", és beengedte a fiatal nemzedéket a párt vezetésébe.

Türelmes vezetőként mindig kivárta a cselekvésre alkalmas pillanatot, és tudta azt is, egyedül nem lehet sikeres - emlékezett Szekeres Imre, hozzátéve: a pártelnökség nem állás volt számára, és a politikai pályát nem pusztán karriernek tekintette.

Földes György történész azt emelte ki: Horn Gyula képes volt arra, hogy szociáldemokratává váljon, eközben pedig benne a magyar társadalom jelentős része önmagára ismerhetett. Ugyanakkor - tette hozzá - lényeges szerepe volt a kilencvenes évek gazdasági válságkezelésében, a rendszerváltás lezárásában és az ország euroatlanti integrációra való felkészítésében.

A konferenciát az Internitás Alapítvány, a Reformkörök Alapítvány, a Politikatörténeti Alapítvány, az MSZP Szocialista Platform, az MSZP Nőtagozat, az MSZP Ifjúsági Tagozat, a Societas baloldali ifjúsági mozgalom, valamint a fórumnak helyet adó Villányi úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvány szervezte.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt