mszp.hu/Népszabadság | Külföld
2015. január 24. 19:32

Tóbiás József Brüsszelbe, az európai szocialisták frakcióvezetője Budapestre látogat

Brüsszelben kezdik a többfrontos offenzívát

Az MSZP európai diplomáciai offenzívát kezd annak érdekében, hogy Magyarországot visszavezesse az európai demokratikus értékekhez - ezt Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője és alelnöke jelentette be korábban, kiemelve, hogy Magyarország külpolitikai elszigeteltsége a hetvenes évek óta nem látott mértékűre nőtt. A politikus bejelentette, hogy a „helyes irány megtalálása érdekében” több vezető európai politikust hívnak Magyarországra, ezzel is erősítve az ország és a baloldal euro-atlanti elkötelezettségét.

A Népszabadság információi szerint a meghirdetett „diplomáciai offenzívát” a szocialisták Brüsszelben kezdik. Tóbiás József pártelnök a napokban az Európai Unió központjába utazik, ahol többek között Martin Schulz-cal, az Európai Parlament baloldali elnökével, de több uniós biztossal és az EP szociáldemokrata frakciójának vezetőivel is tárgyalni fog. Úgy tudjuk, Tóbiás az Európai Szocialisták Pártjának (PES) felsővezetésével is találkozik majd Brüsszelben, az aktualitások mellett várhatóan a PES júniusi, Budapestre tervezett kongresszusának részletei is szerepelnek a napirenden. Ez utóbbit kiemelt jelentőségű rendezvényként kezelik mind a PES-ben, mind pedig az MSZP-nél: a tervek szerint többezer politikus között tucatnyi európai kormány- és államfő érkezik majd a magyar fővárosba. Ehhez tartozik, hogy a júniusi kongresszus helyszíneként Budapest mellett korábban Berlin és Lisszabon is versenyben volt, az európai szocialisták végül egyfajta erődemonstrációként és az orbáni rezsimmel szemben, az európai értékek melletti közös kiállásként döntöttek a magyar főváros mellett. A PES-kongresszus politikai előkészítéséért Ujhelyi István felel a szocialista pártban, forrásaink szerint már készítenek is egy olyan Európa-politikai vitairatot, amely rögzíti az MSZP álláspontját Európa és benne Magyarország jövőjével kapcsolatban.

Tóbiás József brüsszeli látogatása után pár nappal az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának befolyásos elnöke, Gianni Pittella látogat Magyarországra, aki a veszprémi időközi választás ellenzéki kampányában is szerepet vállalhat. Szintén ehhez tartozik, hogy folytatódik az a sorozat is, amelyet Ujhelyi kezdett meg tavaly egy tucatnyi baloldali polgármester brüsszeli meghívásával.