inforadio.hu | interjú
2014. november 06. 09:25

Tóbiás József: "létezik baloldal, úgy hívják: MSZP"

Nemzeti elkötelezettségű, modern, karakteres, baloldali néppártot szeretne fölépíteni az MSZP elnöke. Tóbiás József az InfoRádió Aréna című műsorában azt ígérte, 2019-ben lesz baloldali főpolgármester-jelölt. 

Az MSZP azt szeretné, ha úgy módosítanák a jogszabályokat, hogy népszavazás esetén a szavazatok 25 százaléka már elegendő legyen a referendum eredményességéhez - mondta a Magyar Szocialista Párt elnöke.

"Ha 27 százalékkal ma lehet kétharmadot elérni, akkor miért nem lehet 25 százalék igen szavazattal megváltoztatni egy jogszabályt?" - vetette fel.

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint úgy kellene átalakítani a szabályozást, hogy akár adókról is kiírható legyen népszavazás.

Az azóta visszavont internetadóról azt mondta: "az internetadó nem egy adó, az a jövő. A jövőről már mégiscsak lehessen szavazni. Az információs társadalomban, egy hálózatos gazdaságban, amelyben a társadalmunknak az a feladata, hogy föl tudjon kapcsolódni, mert mégiscsak szerzett bérből kívánunk megélni, nagyon fontos eszköz az internet. Ez nem egyszerűen egy információ forrás, a társadalmak többségében ezzel dolgoznak, ez munkaeszköz"- fogalmazott.

Tóbiás József az mondta, az internetadó elleni megmozdulás a jelenlegi kormány politikájának kemény bírálata volt.

"Abból nem építkezik jövő, ha bírálunk, abból építkezik, ha megoldásokat keresünk. Egy nemzeti elkötelezettségű, modern, baloldali, karakteres néppártot szeretnénk felépíteni." Modern, ami a jövőről, baloldali pedig, ami a jelen társadalmáról szól - sorolta a politikus.

Hozzátette: "A jelen társadalomban négymillió ember él a létminimum alatt, segíteni kell nekik, hogy esélyük legyen bekapcsolódni a modern Magyarországba. Segítségre van szükségük tudásban, képzésben, közösségben, biztonságban, munkahelyben, jövedelemben, ez egy valódi baloldali, karakteres politikát kíván. Attól néppárt, hogy Magyarországban gondolkodik." 

Mint mondta: az MSZP a múlt évtizedben, amikor jelentős támogatottsággal bírt, néppárt volt, mert képes volt programot adni a másként gondolkodóknak.

Az MSZP levonja az idei választások tanulságait - hangsúlyozta Tóbiás József. 

"Mind április 6-án, mind október 12-én a választók előtt az együttműködés különböző formái megméretődtek, ezzel ezt a korszakot lezárjuk. Többször fogjuk még napirendre tenni magunk között is, hogy a tanulságait levonva ugyanazt a hibát már ne kövessük el" - jelezte.

Az MSZP elnöke szerint az önkormányzati választáson várható volt a sikertelen baloldali szereplés. "Amikor meg kell tanulni műszavakat, ilyen egy koordinált indulás, egy teljes együttműködés összefogással szemben, akkor a műszót a politika nyelvezetére sokszor kell öblögetni, hogy megszokjuk, akkor ezt a választó jottányit sem érti. Olyan politikai konstrukcióba manőverezte magát az ellenzéki oldalon lévő három párt, aminek természetes következménye volt ez a vég" - jelezte Tóbiás József.

Tóbiás József hozzátette, hogy az MSZP-re december 13-án, a pártértekezleten vár a részletes elemzés. 

"Azt kell tisztázni, hogy van-e ilyen módon lévő összefogásnak értelme. Ha nincs, mert az értékelésből azt a tanulságot vonjuk le, akkor a következő alkalommal ilyen alapon nem kötünk semmiféle megállapodást. Mert ami segíti, hogy az együttműködésből több szavazat legyen, több választó érezze azt, hogy van értelme a változásnak, azt támogatni kell, minden olyat, ami viszont nem, annak semmi értelme" - mondta a politikus.

Az MSZP elnöke azt mondta: október 13-tól új fejezet kezdődött, az építkezés időszaka jött el, minden ellenzéki szereplőnek az a legfőbb feladata, hogy szervezetileg, politikai és háttér szakmai értelemben is építkezzen. 

"Egy együttműködésben kompromisszumokat kell hozni, az MSZP budapesti szervezete által hozottról kiderült a választói akaratból, hogy felesleges volt, mert a választó díjazta volna, ha egy baloldali főpolgármester-jelölt indul" - fogalmazott a pártelnök.

"A Magyar Szocialista Párt 2019-ben baloldali főpolgármester-jelöltet fog állítani" - jelentette ki Tóbiás József. Hozzátette: "A választók fejében október 12-én eldőlt, létezik baloldal, úgy hívják, MSZP."