Tóbiás József levele a francia szocialista párt első titkárának

Tisztelt Első Titkár Úr!

Engedje meg, hogy Jean Jaurès halálának 100. évfordulóján csatalakozzak Önökhöz, és a Magyar Szocialista Párt, valamint a magam nevében tisztelegjek Jaurès emléke előtt.

Jean Jaurès gondolatai a köztársaságról, a társadalmi igazságosságról, a gyengébbek védelméről, a világi államról ma is időszerűek, és nem csupán Franciaországban.

Mint Önöknél, nálunk is, igaz, eltérő körülmények között, de ismét napirenden van, hogy megújuljunk, hogy megtaláljuk önmagunkat, mozgalmunk, küzdelmünk célját és értelmét.

Mindezt úgy, hogy közben sikerrel próbáljuk meg összefogni és a közös cselekvésre bírni a teljes baloldalt, Magyarországon ugyanúgy, mint Franciaországban.

Jaurès példája és politikai tevékenysége segít nekünk e célok megvalósításában. Emléke előtt akkor tisztelgünk igazán, ha figyelembe vesszük és követjük Jaurès bölcs szavait a hagyományról: "a hagyomány nem a hamvak megőrzését, hanem a láng fenntartását jelenti!"

Tisztelt Első Titkár Úr!

A 100 évvel ezelőtti két lövés még ma is fülünkben cseng, nem nyomhatják el Jaurès hangját, nem fedhetik el gondolatait, eszméit, amelyek az európai baloldalon ma is időszerűek.

Őszinte barátsággal:

Tóbiás József
Elnök
Magyar Szocialista Párt

Budapest, 2014. július 31.