Tóbiás József találkozója Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjével

Tóbiás József a Magyar Szocialista Párt elnöke július 22-én megbeszélést folytatott Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjével, Klaus Riedellel. 

A pártelnök tájékoztatást adott az MSZP július 19-én megtartott tisztújító kongresszusának munkájáról és döntéseiről. Megerősítette a párt elkötelezettségét a magyar-német kapcsolatok – ezen belül a Németországi Szociáldemokrata Párttal kialakult pártközi együttműködés – további erősítése és fejlesztése iránt.

Tóbiás József a találkozón ismertette az MSZP álláspontját a magyar kormány azon döntéséről, amely köztéri szobor felállításáról rendelkezett a hitleri Németország 1944-ben történt magyarországi megszállásának emlékére.

Az MSZP határozottan ellenezte és ellenzi a szobor felállítását, mivel az emlékművet előzetes társadalmi és szakmai egyeztetések nélkül valósították meg, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a magyar közvélemény nagy többsége nem támogatja a kormányt ebben a kérdésben.

A Szabadság téri emlékmű történelemhamisító, s így az egész magyar nemzet számára sértő. Az MSZP fenntartja követelését: a kormány vonja vissza döntését, és bontassa le az emlékművet!