MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2015. május 27. 16:19

Tóbiás: kormány nincs tisztában a magyarok gondjaival

Az MSZP frakcióvezetője szerint a kormány sem a magyarok gondjaival, sem a világ jó gyakorlataival nem volt tisztában a 2016-os költségvetés előkészítésekor. Tóbiás József szerdán az Országgyűlésben költségvetésnek álcázott kormányzati merényletnek nevezte a 2016-os büdzsét, többkulcsos adórendszert javasolt, illetve több forrást szorgalmazott az oktatásra, az egészségügyre, a szociális rendszerre és az önkormányzatoknak.

Közölte, ha a kormány kíváncsi lett volna a választók véleményére a javaslat előkészítésekor, akkor talán sikerült volna kevésbé embertelen, a valóság problémáira választ és gyógyírt adó költségvetést letenni a Ház asztalára.
    
Egy kutatás szerint a magyar választók döntő többségét sokkal jobban érdekli a kivándorlás, mint a bevándorlás, de a kormány nem keres erre megoldást - hangsúlyozta. Hozzátette: ez pedig a fiatalokat és a nyugdíjasokat is egyaránt érintő nemzeti kérdés.
    
Tóbiás József a kifosztás és egyenlőtlenség költségvetésének is nevezve a jövő évit. Felhívta arra a figyelmet, hogy az akadémia szakemberei szerint 30-50 ezer éhező gyermek él Magyarországon, közel 200 ezer kiskorú pedig időszakosan nem jut élelmiszerhez.
    
"Mit tesznek önök ebben a helyzetben? Hatszázmillió forintot költenek egy szakácsversenyre közpénzből. Hát, jó étvágyat kívánok önöknek hozzá!" - fogalmazott.
    
Az elnök-frakcióvezető beszélt arról is, hogy nincs igazságtalanabb az egykulcsos adórendszernél, és ennek alátámasztására Emmanuel Saez közgazdász nyilatkozatára hivatkozott, aki szerint Magyarországnak pont az ellenkezőjére lenne szükség, mint amit az adórendszerével csinál, mert az egykulcsos adó egyenlőtlenséget okoz.


    

Tóbiás József szerint ugyancsak a világ jó gyakorlatait elvető gondolkodás mutatkozik meg a mesterségesen alacsonyan tartott minimálbéren. A munkaadókról szólva azt mondta, senki nem okozott annyi kárt a magyarországi tőkének, mint a kormány, amely felszámolta a jogállamot, a kiszámítható gazdasági környezetet.
    
A szocialista politikus a nemzeti béremelés programjára tett javaslatot, mondván, iszonyú méreteket ölt a dolgozói szegénység. Jelezte, módosító javaslataikat benyújtják majd, a béremelésnek megvan a fedezete.
    
A konkrét javaslatok közül kiemelte azokat, amelyek az önkormányzatoknak a Fidesz által elvont forrásokat visszaadják. Biztosítanák a személyi jövedelemadó helyben maradó részét a településeknek, továbbá az iparűzési és a gépjárműadót - ismertette.


    

 

A szocialisták másik vezérszónoka, Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke közölte, miközben a kormány érdemben csökkentette a legmagasabb jövedelműek adóját, addig a legalacsonyabb jövedelműeknek érdemben növelte. Az MSZP az alacsonykeresetűek esetén egyszámjegyű adókulcsra tesz javaslatot - jelezte. Véleménye szerint a szocialisták javaslatai igazságosabb adórendszert eredményeznek.
    
Az ellenzéki politikus beszélt arról is, hogy a Fidesz-kormányzása alatt a bruttó és nettó államadósság is komoly mértékben növekedett, az adósságképlet megváltoztatása pedig jelzi, hogy a kormány "bicskája az államadósság érdemi csökkentésébe beletört".

A reklámadó a kormány bosszúhadjáratának eszköze volt

Bárándy Gergely a javaslat előzményének azt nevezte, hogy az RTL Klub olyan műsorokat és híradót kezdett sugározni, amelyek a kormánynak nem voltak ínyére. A kormány az adóval nem tudta megtenni azt, amit megtesz a közmédiával, hogy a híreket "torzíttatja, hogy úgy tűnik, az MTI vagy utasításra vagy saját maga kialakította lojalitásból egyes ellenzéki közleményeket nem hajlandó leközölni" - folytatta a képviselő.

Szerinte a reklámadó mértékét úgy alakították, hogy az egyedül az RTL Klubot érintse negyven százalékos mértékben. Később a kormány utasította a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy egy 2011-es tranzakciót vizsgáljon meg; amikor ez sem használt, tovább emelték az adót - mondta Bárándy Gergely.

Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság komoly aggályokat fogalmazott meg a reklámadóval kapcsolatban, majd a Velencei Bizottság is vizsgálatot indított a magyar médiahelyzet és a reklámadó miatt. "Záróakkordként" Angela Merkel német kancellár látogatást tett Magyarországon, nem sokkal ezt követően pedig a kormány bejelentette, hogy eltörlik a legmagasabb kulcsot - tette hozzá Bárándy Gergely, aki szerint egy olyan szabályozásnak sikerült elejét venni, ami a magyar kormány bosszúhadjáratának egyik eszköze volt.

Látszólagosak a javulások
        
Tóth Csaba arról beszélt, hogy a javaslat úgy állítja be a helyzetet, mintha valami gazdasági csoda történt volna, ezzel szemben viszont a 2010 óta tartó rossz gazdaságpolitika miatt jelentős a lemaradás a régióban. Az államháztartás helyzetének javulása látszólagos, a gazdasági növekedés pedig csak egy évre szólt az uniós források beáramlása miatt - vélekedett.

 A politikus szerint az szja mérséklése nem enyhít az emberek problémáin, a 120 milliárd forintos kiesés viszont hiányzik a büdzsének. Szóvá tette azt is, hogy az állam működési költségei nőnek, a jóléti kiadások stagnálnak, a gazdasági kiadások pedig jelentősen csökkennek.

A képviselő emellett sokallta a vállalkozások terheit és kifogásolta, hogy a kormány nem veszi figyelembe az uniós ajánlásokat.