MTI/mszp.hu | Belföld | Olimpia 2024 konferencia
2015. szeptember 08. 18:51

Tóbiás: olyan Magyarországot kell építeni, ahol lehet sikeres olimpiát rendezni

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint nem lemondani kell az olimpia megrendezéséről, hanem olyan Magyarországot kell építeni, ahol lehet sikeres olimpiát rendezni.

Tóbiás József a Budapesti olimpia - Egy álom kockázatai című konferencián kedden Budapesten azt mondta, társadalom mindennapos kríziseket él át, például az oktatás, az egészségügy területén, a hétköznapok biztonságát nem tudja garantálni a kormány.

Nem az lenne az első, hogy a társadalmat felkészítsék az olimpiarendezésre? - tette fel a kérdést a pártelnök az MSZP pártalapítványának, a Táncsics Alapítványnak a támogatásával a szocialista párt sport-, valamint közgazdasági tagozata által rendezett  konferencián.

Tóbiás József a menekültválságra utalva azt mondta, a kormány négyezer ember ellátását sem képes biztosítani, hogyan akar több százezer résztvevővel olimpiát szervezni.

Véleménye szerint az olimpia eszméje az emberiség legmagasztosabb eszméje, azzal nem lehet játszani, nem lehet pártpolitikai célokra felhasználni. Mint mondta, az olimpiaszervezésnek gazdasági és társadalmi feltétele is van, konszenzusnak kell lennie arról a társadalomban.

A politikus szerint azok a fejlesztések, amelyek a tervekben szerepelnek, az olimpia nélkül is meg kellene, hogy valósuljanak. Az egészségügy nem várhat arra, hogy az olimpia bevételeiből legyenek fejlesztések - hangsúlyozta.

Tóbiás József beszélt arról is, hogy a siker nemcsak az aranyérmek számába mérhető, oda kell figyelni az olimpia utóéletére is. Ha az a kérdés, hogy egy város rendezhet-e sikeres olimpiát, akkor a válasz igen. Ha az a kérdés, hogy Magyarország egyszer szervezzen-e olimpiát, akkor is igen a válasz - közölte.

A rendezvényen Török Ferenc olimpiai bajnok, korábbi öttusa szövetségi kapitány és Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke is bírálta az olimpiáról készült hatástanulmányt. Török Ferenc szerint a dokumentum megalapozottságát tekintve elnagyolt, a Magyar Olimpiai Bizottságnak újat kellene készíttetnie. Vértes András azt mondta, nem ellenzi az olimpiarendezést, de a jelenlegi feltételek között nem lenne szabad a rendezésre vállalkozni. Egy új hatástanulmányt kellene készíteni - szorgalmazta a GKI elnöke, aki szerint az államnak először saját magát kellene modernizálnia.

Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy azon kevesek egyike volt pártja parlamenti frakciójában, aki a pályázat mellett érvelt, nem tartja azt ördögtől való a gondolatnak.

Mint mondta, a szocialista képviselők között a vitát az generálta, hogy a kormány kezdeti konszenzuskeresése átalakult rapid parlamenti döntéshozatallá.

Hozzátette: a frakcióban befolyásolták a döntést a többi között a költségek, illetve a költségek elszállása, az, hogy más fejlesztések (egészségügy, oktatás) elől elszívja a pénzt az olimpia, illetve az, hogy a projekt túlzott Budapest-centrikussága. Túlbecsültnek tartották a magánbefektetők részvételét a beruházásban, de korrupciós kockázatok is felmerültek, az utóhasznosítás és a nyereségesség is kérdéses - sorolta az olimpiarendezéssel kapcsolatos felvetéseket.

Mesterházy Attila szerint a szakma háttérbe szorult és a politika kezdte el diktálni a tempót az olimpia rendezés ügyében, ezért szavazott nemmel a parlamentben a frakció.

A rendezvényen elején jelen volt Fürjes Balázs egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos is.