mszp.hu | Belföld
2020. április 20. 21:40

Tonnaszámra állnak a védőfelszerelések a raktárakban

Tonnaszámra állnak a védőfelszerelések a raktárakban
Az MSZP elnöke parlamenti felszólalásban kérte számon a kormány tagjain a kórházakból elbocsátott betegek ezreit.

A védőfelszerelés nélkül maradt időseket, az elmaradt gazdaságvédelmi intézkedéseket, és az önkormányzatok elleni intézkedéseket.

Élesen bírálta a kormányt Tóth Bertalan, amiért – saját bevallásuk szerint is – 11 ezer embert raktak ki a kórházakból. A szocialista politikus rámutatott, hogy ez megfelelő tapasztalat, hozzáértés és eszköz nélkül hatalmas terhet ró a betegeket mostantól ápoló családtagokra, és ha a kormány nem csak a számokat nézné, és „hadgyakorlatot hajtott volna végre”, akkor ez nem történhetett volna meg.
 
 
Tóth Bertalan szerint, a „nemzeti tőkések” által felhalmozott szállodákat – amelyek rendbetételére 600 milliárd forintot akar költeni a kormány – meg lehetett volna nyitni ezen betegek ápolására. Szintén felhívta a figyelmet arra, hogy azokat az orvosokat, akik nem akarták végrehajtani ezt az utasítást, elbocsátották.
 
Az MSZP elnöke azt sem hagyta szó nélkül, hogy „halmokban állnak a védőfelszerelések a raktárakban és közben alig lehet védőkesztyűt kapni”. Mint mondta, Pécsett végzett önkéntes munkája során, sokszor azt tapasztalta, hogy az idős emberek kenyeres zacskót húznak a kezükre, mert nem jut nekik gumikesztyű.
 
Megemlítette a kormány által a járvány tetőpontjának jósolt időpontra kiírt érettségit, a miniszterelnök „szkafanderes” PR-videóját, amelyen jól látható volt a különbség Orbán Viktor védőöltözete és az orvosoknak szánt felszerelés között – természetesen a miniszterelnöknek jutott a nagyobb biztonság –, de azt is, hogy a sikeres külföldi intézkedéseket nem akarják, vagy nem képesek átvenni: „nincs tömeges tesztelés, nincs ingyen maszk, nincs normális bértámogatás”.
 
Külön kiemelte, hogy a kormány felelősséget és feladatokat adott az önkormányzatoknak a védekezésben, de inkább csak hátráltatja azok munkáját, elvonja a bevételeiket.
 
Tóth Bertalan ötpontos javaslatot tett a kormánynak, amit szerinte a jelenlegi helyzetben mindenképpen szükséges lenne megtenni:
 
 • nem a raktárakat kell védeni, hanem az az embereket. Juttassák el az eszközöket az emberekhez;
   
 • újra kell szervezni és indítani a normál egészségügyi ellátást, mert gyakorlatilag március 16. óta nem működik megfelelően;
   
 • ki kell terjeszteni az ápolási díjat a kórházakból most hazaküldöttek gondozóira is, kapjanak kiemelt ápolási díjat, segítsék az ő munkájukat, ha már információval nem, legalább anyagilag;
   
 • az ügyfelekkel kapcsolatba kerülők kapjanak elegendő védőfelszerelést és kapjanak veszélyességi pótlékként dupla fizetést, a szociális ágazatban dolgozók is megérdemlik az egyszeri, 500.000 forintos juttatást;
   
 • meg kell akadályozni a munkavállalók és családjuk anyagi ellehetetlenülését: rendeljenek el elbocsátási tilalmat a közszférában és a multinacionális cégeknél. Adják meg a dolgozók bérének 80 százalékos támogatását, mert ellenkező esetben elvesznek a munkahelyek.

Kapcsolódó párttagok