mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. július 02. 11:53

Törölje el az Alkotmánybíróság az egészségyügyisek titkosszolgálati megfigyelését!

Törölje el az Alkotmánybíróság az egészségyügyisek titkosszolgálati megfigyelését!
Elég volt az emberek lebénításából, sakkban tartásából.

Az egészségügyi dolgozók titkosszolgálati megfigyelését lehetővé tévő jogviszonyból tisztán látszik, miért toporog az ország: a fideszes filozófia az önrendelkezés megszüntetéséről szól – erről beszélt Szelényi Zoltán, az Orosházi kórház főorvosa, Békés Megye 4. választókerületének MSZP-Párbeszéd által támogatott előválasztási képviselőjelöltje csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában egy Skype interjú keretében.

„Beleegyezés nélkül is meg lehet figyelni a dolgozókat, a törvény ugyanis azt írja elő – a rendőrségi szolgálati jogviszonyról szóló törvény –, hogy egy évben három alkalommal, összesen 30 napig a megfigyelt személy beleegyezése nélkül lehet a titkosszolgálati módszereket bevetni. Azért gondolom én túlzónak és alkotmánysértőnek ezt, hiszen egy egészségügyi dolgozó valószínűleg nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, vagy közrendre való veszélyt” – ismertette Szelényi Zoltán.

Elmondta, nincs indoklás a jogalkotó részéről, hogy erre miért van szükség, de ha tippelnie kellene, valószínűleg az orvosokat akarják megfigyelni, hogy elfogadnak-e hálapénzt. „Én ezt túlzónak, indokolatlannak és alkotmánysértőnek gondolom, hiszen az alkotmány is a magánélet fokozott védelmét írja elő” – emlékeztetett.

A leszakadó, elmaradt Dél-Békésért kampányoló doktor úgy látja, a sikeres problémamegoldás titka körzetében és az országban egyaránt az emberekkel való valódi párbeszéd. „Vissza kell adni az emberek önrendelkezését: az önkormányzatiság kiszélesítésében látom a megoldást, hogy az emberek helyben dönthessenek arról, hogy mi az, ami fejlesztésre érdemes, mi az, amire pénzt érdemes költeni: ezt ne a megyeszékhelyről és ne Budapestről döntsék el. Vissza kell adni az önkormányzatok intézményfenntartó jogköreit, hiszen sokkal jobb kezekben van helyben, mint mondjuk egy nagy országos központéban” – húzta alá.

Felidézte a KLIK és az Országos Kórházi Főigazgatóság sajnálatos helyzetét is, amire szerinte a választók kezében van a megoldás. „Bízom az emberek jobbra törekvésében, látom az elszántságot leendő választóim között, ezért erre mindenképpen építek” – mondta el Szelényi Zoltán, az Orosházi kórház főorvosa, Békés Megye 4. választókerületének MSZP-Párbeszéd által támogatott előválasztási képviselőjelöltje.